Region: Policisté zkontrolovali celkem 22 nákladních souprav

V minulém týdnu ve dnech 12. 5. a 13. 5. 2021 proběhla v Karlovarském kraji součinností akce s Centrem služeb pro silniční dopravu. Akce byla primárně zaměřena na dodržování povinností při přepravě nebezpečných věcí dle Evropské dohody o mezinárodní silniční přepravě nebezpečných věcí ADR.

Dále se policisté zaměřili také na kontrolu technického stavu, na správné zabezpečení a upevnění nákladu, na kontrolu hmotnosti a rozměrů vozidel, kontrolu tachografu a paměťových karet a dodržování sociálních předpisů, mezi které patří doby řízení, odpočinku, bezpečnostních přestávek.

Do akce bylo nasazeno 11 dopravních policistů, kteří společně s dvěma pracovníky z Centra služeb pro silniční dopravu zkontrolovali 22 nákladních souprav. Při provedených kontrolách bylo zjištěno 9 přestupků, z toho policisté 5 přestupků vyřešili příkazem na místě, tedy pokutou, a 8 přestupků oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání.

Jeden z řidičů nákladní soupravy přepravoval látku ohrožující životní prostředí a neměl cisternu řádně označenou. Dále na dvou nákladních soupravách neměli řidiči řádně upevněný náklad.

Nejčastějšími přestupky byl nevyhovující technických stav vozidel, a to v 5 případech. Ve 2 případech bylo zjištěno porušení zákona č. 111/1994 Sb., ve 2 případech porušení dohody ADR a ve třech případech nedodržení bezpečnostních přestávek a doby jízdy. V jednom případě policisté uložili cizinci kauci dle zákona č. 111/ 1994 Sb. ve výši 5 000 Kč.

Vzhledem k tomu, že se v Karlovarském kraji nachází místa, odkud dochází k distribuci nebezpečných látek, zaměří se policisté na tuto problematiku ve zvýšené míře. 

mjr. Bc. Kateřina Krejčí