Region: Rybník ve Vernéřově je kvůli opravě hráze bez vody

Zvýšení bezpečnosti rybníku za povodňových stavů, navýšení nivelity hráze pro zásobní kapacitu při povodňových stavech a zkapacitnění propustku pod místní komunikací. To je smyslem investiční akce za necelé čtyři milióny korun, kterou je právě probíhající oprava hráze rybníku ve Vernéřově.

Práce byly zahájeny 12. září, přičemž předání hotového díla má proběhnout na konci ledna příštího roku. Součástí této investiční akce je také odbahnění rybníku, které má být dle harmonogramu prací dokončeno do poloviny prosince.

Stavbu provádí vítěz výběrového řízení, společnost Street line z Karlových Varů, který nabídl realizační cenu 3,6 miliónu korun. Na zajištění výkonu koordinátora BOZP a technického dozoru investora bude vynaloženo dalších 84 tisíc korun.

Město na rekonstrukci rybníku získalo dotaci od státu, a to na opravu hráze. Dotace činí až 70 % uznatelných nákladů. Žádali jsme ještě o dotaci na odbahnění, ale zde město neuspělo kvůli nesplnění limitu výšky bahna. 

Plocha rybníku ve Vernéřově je cca 4 000 m2, nachází se uvnitř obce, v blízkosti zástavby rodinných domů a rekreačních objektů.

Jedná se o opravu druhého rybníku v této obci v posledních několika letech. V roce 2017 prošla opravou přelivná hrana nádrže u silnice vedoucí z Vernéřova do Horních Pasek.

Zdroj: Město Aš