Region: To byl rok 2021 – duben až červen (TV Západ)

Chebské muzeum muselo kvůli vládním opatřením zrušit už druhý oblíbený Velikonoční jarmark. Vzniklo proto pásmo šesti videí, ve kterých se přibližují jednotlivé dny, jež předcházejí tomu nejznámějšímu – Velikonočnímu pondělí. Kromě obyčejů a řady drobných krajových zvyklostí si diváci mohli vyzkoušet pečení nádivky a jiných dobrot spojených s Velikonocemi.

Průvodkyní byla etnografka chebského muzea Iva Votroubková.

Téměř stovku velikonočních mazanců upekli učitelé karlovarské Střední školy stravování a služeb zdravotníkům z Karlovarské krajské nemocnice. K jejich předání došlo ve čtvrtek 1. dubna, těsně před Velikonočními svátky. Na suroviny přispěly dva hotely z Karlových Varů, dlouholetí partneři školy. 

Velikonoční období si vybrali chebští dobrovolníci jako čas k připomínce obětí nemoci covid-19. Spolu s dalšími podporovateli včetně kompletního vedení města vytvořili na chebském náměstí Krále Jiřího 192 žlutých křížů. Inspirovali se akcí na pražském Staroměstském náměstí. K akci se připojili také zástupci vedení města a někteří zastupitelé. 

Členové Hasičského záchranného sboru ze svého skladu v Karlových Varech rozváželi balení testů na jednotlivé obce s rozšířenou působností s již vyznačenými školskými zařízeními. Od pondělí 12. dubna se totiž podle nařízení Vlády ČR měly navrátit děti do škol. Prozatím jen první stupeň a předškoláci. Podmínkou byly právě antigenní testy.

Ve středu 21. dubna dopoledne přivítali zástupci kraje v čele s hejtmanem Petrem Kulhánkem novopečené mistry volejbalové UNIQA extraligy – tým VK ČEZ Karlovarsko. Hráči pod vedením trenéra Jiřího Nováka sebou přivezli i mistrovský pohár. Tým VK ČEZ Karlovarsko zaznamenal v mistrovské sezóně 19 výher z 22 zápasů. Od roku 2014 kdy vstoupil do extraligy vystoupal na nejvyšší příčku poprvé v roce 2018 a podruhé v právě ukončené sezóně.

U příležitosti 76. výročí osvobození Chebu americkou armádou se na více místech uskutečnily pietní připomínky spojené s položením věnců. Kvůli pandemickým opatřením se vzpomínková akce v sobotu 24. dubna nesla pouze v komornějším duchu bez doprovodných programů.

Píseň Jerusalema od jihoafrického umělce Master KG a jeho taneční choreografie už obletěly celý svět a Česká republika není výjimkou. K populární taneční výzvě se přidali děti i dospělí také v Kynšperku na Sokolovsku. Podpořit tancem složky IZS, ale i učitele zdejší školy proti stresu z pandemie covid-19 přišli v pátek 23. dubna.

V pátek 30. dubna byla slavnostně zahájena modernizace silnice II/210 na Sokolovsku. Komunikace spojující Sokolovsko s Mariánskolázeňskem přes Slavkovský les byla rekonstruována v úseku od lomu Vítkov do obce Podstrání. 

Chebské divadlo pokračovalo i přes dlouhotrvající uzavření v činorodé aktivitě. Od předloňského lockdownu se snažilo oslovovat své diváky prostřednictvím sociálních sítí i účastní ve společných divadelních experimentech. Projekty Pusť chlup, Komenský 2020, Lexikon divadelního slangu nebo Vitamín D našly velkou odezvu mezi publikem. 

Květen

V pátek 7. května proběhly připomínky Dne vítězství a také 76. výročí konce druhé světové války na několika místech v Sokolově. U sochy bojovníka od Sokolova před radnicí, pamětní desky Poděkování americké armádě na Starém náměstí, dále u pamětní desky příslušníka RAF umístěné na Základní škole Rokycanova i u pomníku připomínajícím lazaret pro válečné zajatce v Atletické ulici na sídlišti Vítězná. K hlavnímu aktu došlo u památníku s hroby 2500 sovětských zajatců v Hornické ulici. 

Areál Základní školy v Bochově se rozrostl o další prvky pro sport a volný čas. Zdejší sportoviště prošlo v roce 2019 nákladnou rekonstrukcí, kdy za 11 milionů korun vzniklo zázemí pro míčové sporty, dvousetmetrový běžecký ovál a prostor pro atletické disciplíny s doskočištěm. Součástí bylo také workoutové hřiště. To vše doplnily další atrakce pro děti i dospělé. 

V kynšperském sportovním areálu přibyla nová atrakce. Za 600 tisíc korun vznikla pumptracková dráha, která nahradila tu dosavadní. Místní komunita se dočkala více než důstojné náhrady a kvalitu, rozsah i profil trati si pochvaluje. Na dráze se objevují kromě bikerů také děti na koloběžkách i další cyklisté. 

Město Cheb prodalo stavební pozemek na rohu ulic Čapkova, Osvobození za dvojnásobek odhadní ceny. Potvrdila se tak současná nebývale vysoká poptávka po stavebních parcelách. V místě má vzniknout rohový bytový dům. Pozemek o výměře 1800 metrů leží ladem, dříve zde bývalo dětské hřiště. 

Na poutní místo Maria Loreto se v úterý 11. května vrátila pětice zrestaurovaných obrazů akademického malíře Jaroslava Šindeláře. Díla jsou součástí mariánského cyklu a jejich opravy hradil Nadační fond Historický Cheb. Obrazy jsou mimo sezónu umístěny ve stojanech v kostele a na zeď křížové chodby se vrací na jaře. 

Pět nových sanitek za 17,4, milionu korun převzala Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje v pátek 21. května. Sanitní vozy mají vylepšená nosítka s elektrickým pohonem zvedání, která usnadní manipulaci a mají vyšší nosnost. Dvě sanitky tovární značky Volkswagen Transporter T6 zamířily do Karlových Varů, po jedné pak získaly výjezdové základny v Mariánských Lázních, Sokolově a Ostrově.

Vyzvánění zvonu v Březové na Sokolovsku si mohli poprvé v moderní historii města poslechnout místní obyvatelé na sklonku května letošního roku. A to z věže kaple na zdejším hřbitově, která vznikala v letech 2018 – 2020 jako novostavba a je přihlášená do soutěže Stavba roku Karlovarského kraje. Nejprve město zrealizovalo stavbu hřbitova, poté multifunkční moderní kaple a nakonec zadalo odlití 320kilogramového zvonu v uměleckém zvonařství v Brodku u Přerova. 

Zádušní mše za oběti pandemie covid-19 v Karlovarském kraji se uskutečnila v neděli 16. května v kostele Povýšení sv. Kříže v Karlových Varech. Akci zahájilo zvonění zvonů na kostele v 18 hodin do kterého se ozvaly tóny varhan. Mši vedl emeritní biskup plzeňský František Radkovský. 

Dvanáct stromů vysázených do kruhu ozdobilo prostranství mezi panelovými domy na sokolovském sídlišti Vítězná. Dřeviny vysázeli pracovníci SOTESu na popud zdejší radnice, která chtěla symbolicky připomenout děti narozené v roce 2020. Vysazené stromy jsou od sebe dostatečně vzdálené, aby si v budoucnu nepřekážely, ale naopak vytvořily souvislý kruh, který poskytne jedinečnou možnost na posezení ve stínu. 

Červen

Devatenáctý ročník multižánrového festivalu Chebské dvorky proběhl v druhém červnovém týdnu v Chebu. Zahájení přehlídky se ujal také výtvarník a muzikant Vladimír 518. Hudební nabídku obstaraly kapely Prago Union, místní nominanti ceny Anděl 2021 Povodí Ohře a pro milovníky elektronické scény získali pořadatelé výraznou personu Dné. Tradičním vrcholem byla závěrečná sobotní cirkusová expedice Kaleidoscope Cirku La Putyka. 

Sokolovské sídliště Michal se ve čtvrtek 10. června večer rozeznělo tóny klasické hudby. Karlovarský symfonický orchestr přijal pozvání města Sokolov a před Základní školou Švabinského odehrál téměř hodinový koncert složený z úryvků operních melodií českých i světových. Koncertní těleso přijelo do Sokolova v plné síle a pod taktovkou sokolovského dirigenta Petra Popelky předvedlo skvělou show. 

Na chebském hradě se v sobotu 19. června uskutečnily oslavy 75. výročí založení dobrovolných hasičů z Hájů. SDH Cheb-Háje byl založen 16. června. 1946. Během slavnostního nástupu na nádvoří hradu byly připomenuty začátky sboru, historie i obnovení činnosti v nedávné minulosti, kdy v roce 2001 došlo ke sloučení hájenských dobrovolných hasičů s chebskými. 

Po nucené pauze kvůli koronavirovým opatřením se v Sokolově v červnu uskutečnil oblíbený, již sedmý, čtvrtmaraton. Sobotní odpoledne s teplotami nad třicet stupňů sice část přihlášených odradilo, ale nakonec se na startovní čáru postavilo 211 nejodvážnějších. Zázemí pro registraci poskytl Městský dům kultury a start i cíl byl přímo pod schodištěm před jeho hlavním vchodem. Závodníci si mohli prostudovat trať, která byla letos obměněna.  Nejrychlejším účastníkem byl Radek Sedněv z Triatletu Karlovy Vary v čase 37:27,4. Mezi ženami byla nejrychlejší domácí Petra Šteinfeldová s časem 46:38,6.

Každoroční novoroční přijetí u starosty města Chebu se z pochopitelných důvodu pandemické situace nekonalo. Proběhlo v náhradním termínu ve středu 30. června a v obřadní síni radnice došlo k předání ocenění třem Osobnostem města za rok 2020. Jako první si ocenění převzala Světlana Keslová za oblast charitativní a podnikatelskou. Z ruiny bývalého pivovaru společně s rodinou vybudovala multifunkční centrum, stojí také u řady kulturních a charitativních akcí na Chebsku. Ocenění starosty města v oblasti rozvoje česko-německých vztahů získal Josef Hauer. Mistr tesařského řemesla, stavitel modelů historických krovů, který městu daroval svou unikátní sbírku čítající 20 dřevěných kousků, které budou vystaveny ve špejcharu. Ocenění starosty Chebu v oblasti občanské angažovanosti bylo uděleno Aleši Kučerovi. Díky několika kamarádům a za prostředky z rehabilitace otce, štábního kapitána Josefa Kučery, vybudoval Aleš Kučera v roce 1990 pomník padlých v Městských sadech, a to včetně seznamu 71 padlých Američanů.