Region: Týden pěstounství vyvrcholil neformálním setkáním (TV Západ)

Vrcholem Týdne pěstounství v Karlovarském kraji bylo páteční neformální setkání s pěstouny na dětském hřišti v areálu krajského úřadu. Od pondělí přitom po celém regionu probíhaly konzultace s odborníky, pěstouny i psychologem, které měly společný cíl.

Tím je zvýšení povědomí o problematice pěstounství a pomoc těm, kteří o tom uvažují či již absolvují celý náročný proces. 

"Rozhodně se procesu nemusí bát. Ale taky to není tak, že by to bylo jednoduché a krátké. Ale není to kvůli byrokracii. Je to kvůli tomu, že v zásadě my, jako Krajský úřad zastupujeme v této chvíli stát, který se zaručil, že ochrání práva dětí, ohrožených dětí, které nemohou vyrůstat ve vlastní rodině a tudíž nemůžeme přistoupit ke svěření dítěte do rodiny cizích lidí bez jakéhokoliv prověření. Je potřeba, aby ti lidi se připravili na to, že musí podstoupit nějaký proces, říká se tomu odborné posouzení. A v rámci tohoto procesu se zkoumá jejich osobnostní nastavení, jejich sociální poměry, jejich zejména vztahovost, stabilita vztahů apod. tak, aby děti, které jdou pěstounské péče jsou traumatizované, mají za sebou traumata, tak aby se ta traumata neprohlubovala, naopak, ti pěstouni musí být ti, kdo dětem ta traumata budou léčit," shrnula podstatu celého procesu vedoucí oddělení sociálně-právní ochrany dětí Krajského úřadu Karlovarského kraje Miluše Merklová.

V celé republice i v Karlovarském kraji je nedostatek dlouhodobých pěstounů. Ročně v kraji svou rodinu hledají zhruba tři desítky dětí. Mezi ty šťastné, které poznají rodičovskou lásku, jsou i děti manželů Fenešových z Karlových Varů. 

"My jsme pěstouni už 26 let a prošlo mi rukou s manželem 9 dětí a dvě biologické děti máme, takže 9 dětí nám prochází pěstounskou péčí, některé jsou už odrostlé. Od nejstaršího máme už dvě "pěstounská" naše  vnoučata a dvě biologické děti zatím děti nemají, ale jsou plnoleté taky," přiblížila Miroslava Fenešová. 

A recept na úspěšné zvládnutí výchovy svěřených dětí v kombinaci s vlastními?

"Nedělat rozdíly. Nedělat rozdíly mezi pěstounskými dětmi ani mezi biologickými dětmi a brát je všechny stejným metrem. Nastavit opravdu mantinely a brát je všechny stejně. Nedělat žádné rozdíly. Mě to přináší náplň mého života. Vždycky jsme měli s manželem cíl mít velkou rodinu a myslím si, že se nám to podařilo celkem. A zase z druhé strany si myslím, že nás to naplní tím, že nikdy nestárneme, podle dětí mládneme, nikdy nemůžete zestárnout a přináší nám to takový ten větší požitek, prožitek z toho, že něco děláte dobře, že to má úspěch, má to smysl a vidíte to na těch dětech," popsala Fenešová. 

Pěstounské rodiny mezi sebou často udržují přátelství a pomáhají si. 

"Je to takový pomocný klub, když máme nějaké neduhy, tak si člověk radí, co, nač, zač a myslím si, že to je ku prospěchu. Je to taková malá rada do toho, co byste si měl pořídit, když třeba berete malé dítě nebo větší dítě, co kdo na koho funguje, každý má něco jiného, ale zkoušíte. Je to příjemnější, když máte někoho v zádech, který má už má nějakou zkušenost a ví, že třeba tady na toho zabírá něco, tady na toho druhého taky něco jiného a je to hezké, když máte podpůrnou skupinu za zády a máte se na koho obrátit. Je tady hodně lidí, i psychologů. Myslím si, že i při kampani Staňte se pěstounem se vám nabízí i psychologové a různí odborníci, aby vám mohli poradit, pomoci. A hlavně vždy si dobře rozmyslet jít do pěstounské péče. Můžete mít dobré srdce, ale hodně dobře si to musíte rozmyslet. Není to rozhodnutí jen o vás. Je to opravdu o široké veřejnosti, vaše velká rodina, známí, sousedi, je to opravdu dlouhodobá práce. Není to na chvilku," dodala Fenešová. 

Pro toho, kdo by chtěl vědět více o pěstounství jsou k dispozici internetové stránky i odborníci na problematiku. 

"Tak jako první bych doporučila, aby si domluvil osobní schůzku buďto u nás na Krajském úřadě, případně na některé Obci s rozšířenou působnosti (ORP) tady u nás v kraji. Mapu, mimochodem, mohou najít zájemci na našich stránkách právě Pěstounská péče v KK a případně právě u některé z tady těch doprovázejících organizací, těch máme sedm, stejně jako těch ORP. A všude dostanou fundované informace o tom, co mají udělat jako první, co se bude dít. Zároveň na tom webu Pěstounská péče v KK i Facebooku jsou zveřejňovány neustále informace, jak to probíhá, jak je dlouhý ten proces, co zájemce čeká, jaká jsou kritéria toho odborného posouzení," poradila Merklová.. 

Internetové stránky najdete na adrese www.pestounskapecevkk.cz.