Region: Údržbu běžkařských tratí komplikují zákazy vstupu (TV Západ)

Spolek První Krušnohorská zaštiťuje od r. 2014 údržbu lyžařských běžeckých tras v západním Krušnohoří mezi Bublavou a Loučnou pod Klínovcem.

Letošní rok bude mít značně zkomplikovanou činnost a to kvůli zákazu vstupu do části lesních porostů po nedávné kalamitě.

„Ačkoliv jsme vlastně rádi, že máme sněhové srážky před Vánoci, v minulých letech jsme takové štěstí neměli, tak jsme omezeni zákazem vstupu do lesů, který je vyhlášený na revírech spravovaných Lesy ČR. Aktuálně vyjednáváme výjimku na páteřní běžecké trasy. Doufáme, že to dobře dopadne a že Krušné hory průjezdné budou,“ doufá manažerka spolku Eva Nduwimana.

Nově bude spolek upravovat další kilometry běžkařských tratí ve dvou lokalitách.

„Jednak je to v západní části Krušných hor, kde se nám podařilo po několika letech získat povolení od ochranářů. Je to spojka mezi Krušnohorskou lyžařskou magistrálou a páteřní německou trasou Kammloipe, je to severně od Přebuzi, a je využívána německými i českými běžkaři. Doufáme, že to zpříjemní komfort běžkařům, protože jsou tam některé sjezdy. Druhá trasa bude pro letošek taková víceméně neoficiální, protože ta samotná cesta bude dokončena až příští rok. Je to u Božího Daru - mezi závěrečným úsekem Ježíškovy cesty a myslivnami. Bude tam zase možnost více okruhů, a to mezi oblíbeným místem Krmelec, myslivnami a Špičákem,“ přiblížila Nduwimana.

Karlovarský kraj pomáhá spolku finančně, a i díky jeho příspěvku se udržuje okolo 200 kilometrů tratí.

„Stará se o to vícero subjektů, ať už jsou to obce nebo sdružení. My jsme jedním z nich – První Krušnohorská, ops. vlastně tu údržbu zaštiťuje a koordinuje. Co se týče financování, tak údržba na jednu sezónu stojí zhruba okolo tří milionů korun. Z toho vlastně polovinu přispívá Karlovarský kraj,“ uvedla Nduwimana.

Zbytek dodají horská města, sponzoři a sportující veřejnost. Spolek nabízí k prodeji placky a samolepky, kterými získává finance na úpravu tratí. Na svých stránkách krusnehoryaktivne.cz ukazuje spolek aktuální stav běžeckých tras.