Region: Úvěry uzavírali za vidinou slíbené provize

Čtyřiatřicetiletá žena v roce 2012 nabídla své sedmačtyřicetileté kamarádce přivýdělek, který spočíval v uzavření účelového úvěru na její jméno, ovšem pro jinou osobu, která by úvěr nedostala. Za tuto službu měla dostat provizi ve výši 30 tisíc korun s příslibem, že následně bude závazek na dotyčnou osobu přepsán.

Ve skutečnosti žádná taková osoba neexistovala, a aby tomuto smyšlenému příběhu uvěřila, měla jí mladší žena představit svého o čtyři roky staršího přítele, který se měl nepravdivě vydávat za pracovníka banky a tento smyšlený příběh jí měl potvrdit. Žena posléze souhlasila a účelový úvěr, určený na rekonstrukci bytu, s jejich pomocí uzavřela. Navíc mladší žena s přítelem měli bance pro vyřízení úvěru doložit zfalšované doklady k prokázání bonity klienta a účelovosti úvěru. Získané finanční prostředky měla žena následně použít v rozporu se sjednanou smlouvou. Část peněz si měla ponechat a většinu předat mladší ženě. O rok později měla sedmačtyřicetiletá žena za vidinou finanční odměny opět přistoupit na jejich nabídku a uzavřít si další úvěr. V obou případech měli od bank získat neoprávněně téměř 800 tisíc korun.

Na obdobný návrh mladší ženy měl v roce 2013 přistoupit i třicetiletý muž, který na své jméno uzavřel s bankou účelový úvěr, též za slíbenou finanční odměnu. O rok později podobným způsobem uzavřela úvěr i další osmačtyřicetiletá žena. Učinili tak i přesto, že si byli vědomi toho, že se jedná o smyšlený účel a peníze budou použity jiným způsobem. I v těchto případech měla čtyřiatřicetiletá žena se svým přítelem a dále osmadvacetiletým bratrem předložit bankám nepravdivé či zfalšované dokumenty.

Tímto jednáním měla šestice osob neoprávněně získat bankovní úvěry v celkové výši přes 1,5 milionu korun.

Karlovarští kriminalisté zahájili trestní stíhání a všech šest osob obvinili ze spáchání přečinu úvěrového podvodu.

V případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody až na pět let za způsobenou větší škodu.


nprap. Eva Valtová