Region: Zvolený prezident Petr Pavel navštívil Karlovarský kraj (TV Západ)

Vítěz českých prezidentských voleb Petr Pavel si jako první oficiální cestu po regionech vybral Karlovarský kraj. Dvoudenní pracovní návštěva budoucího prezidenta v doprovodu manželky Evy Pavlové a jeho týmu obsahovala setkání s vedením radnic měst Aš, Cheb, Sokolov, Karlovy Vary a Jáchymov.

Petr Pavel se také setkal se zástupci neziskového sektoru, podnikatelských kruhů nebo studenty ostrovského gymnázia. 

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek měl možnost se zvoleným prezidentem probrat řadu témat, z nichž nade vše vyčnívaly čtyři hlavní. Prvním je problém absence univerzitního vzdělávání v kraji a jeho případné financování, kde by náš region jako strukturálně postižený mohl být v rámci vysokoškolského studia placen přímo z Ministerstva školství. Dalším tématem je doprava, přičemž především v bavorské části chybí napojení na německou dálniční síť.

"A třetím tématem bylo zdravotnictví. Informace o tom, jakým způsobem je u nás zajištěna dostupnost primární péče, jakým způsobem lákáme lékaře, poskytujeme stipendia i ve vztahu k novému komplexnímu onkologickém centru, kde on samozřejmě vnímá potřebnost, a také říkal, že toto téma bude akcentovat na těch příslušných úrovních. A konečně sociální klima v Karlovarském kraji, kde nám chybí více sociálních pracovníků a tím pádem sociální práce a eliminace těch negativních jevů, jako je počet exekucí lidí, kteří jsou řekněme mimo stávající, mimo standardní režim bydlení a podobně" uvedl hejtman Petr Kulhánek. 

Zároveň došlo ze strany budoucího prezidenta k příslibu, že ještě v letošním roce vykoná další návštěvu našeho kraje. 

Závěr prvního dne dvoudenního pobytu se Petr Pavel setkal s veřejností v Krajské knihovně. Mezi návštěvníky byla také řada místních starostů, ale i zástupců měst a studentů. 

"Já jsem jezdím rád. Byl jsem tady jenom za posledních pár let vícekrát a jsem rád, že moje vlastně první cesta mohla vést sem, protože vnímám to, že v tomto kraji je celá řada problémů a já jsem chtěl nejenom se s nimi seznámit blíž, ale chtěl jsem taky dát prostor všem těm, kteří opakovaně říkali, že se jim nedostávalo sluchu, že nemohli o problémech tohoto kraje s nikým mluvit a že je nikdo neposlouchal a nepřenášel to dál. Tak jsem chtěl dát jasně najevo, že to, co jsem říkal před volbami, nebyly pouze předvolební řeči, ale že to myslím naprosto vážně a že se těmi problémy chci zabývat a chci je přenášet dál. Takže proto jsem začal tu návštěvu v tomto kraji a byl to velice intenzivní den," popsal zvolený prezident Petr Pavel. 

Ve zhruba hodinovém setkání došlo na předání nejrůznějších dárků, osobních pozvání a položení dotazů z pléna. Petr Pavel také obdržel od zástupců mladých aktivistů seznam problémů z jejich perspektivy. Komunikováno bylo mimo jiné již zmíněné zdravotnictví, především absence komplexního onkologického centra v kraji či problematika decentralizace.

"Jak jsem byl informován, tak jednání s ministerstvem zdravotnictví jsou na dobré cestě, takže se dá očekávat, že v sycené horizontu měsíců, ale že i Karlovarský kraj onkologické centrum bude mít. Stejně tak, jako jsme se bavili o tom problému, který jste zmínil jako druhý, a to je decentralizace. My tady máme dlouhodobě takovou zvyklost v naší zemi, že si nevěříme a nevěříme si natolik, že dopředu chceme vytvářet pravidla, abychom zabránili sebemenšímu pokusu o nepravost, což nakonec vede k tomu, že to nepravosti se dějí v mnohem větší míře, než kdybychom tomu nechali volný průběh. A právě tahle nedůvěra vede k tomu, že si centrum, a ať už to je cokoliv, chce ponechat maximum pravomocí, protože nevěří všem těm úrovním pod sebou. A pokud jde o transformaci regionů, tak je opravdu naivní si myslet, že úředníci ministerstva v Praze rozumí do detailů specifikům problémů v Karlovarském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji, případně jiným regionům, které jsou stejným způsobem nějakým deficitem postiženy také. Takže je to jedno z témat, o kterých se budu bavit nejenom s ministrem pro místní rozvoj, ale i s premiérem, který mimochodem už avizoval také snahu více jednání věnovat regionům. Mluvil o tom, že chtějí dělat výjezdní zasedání v jednotlivých krajích, tak já mu doporučím, aby začal tím karlovarským. Ne proto, aby kopíroval mě, ale proto, aby jel do toho kraje, kde ty problémy jsou asi dnes nejpalčivější. A aby taky mohl slyšet z první ruky, jaká je podstata těch problémů. A samozřejmě, že by dávalo smysl, aby třeba ty peníze, které jsou z Evropské unie vyčleněny na transformaci, což v tuto dobu je asi 41 miliard na období do roku 2027, aby byly rozdělovány a využívány na úrovni krajů, protože kraje nejlépe vědí v jakých oblastech mají nejvíc problémů a do kterých by je měly investovat ty peníze. Protože když to bude na centru, tak centrum se bude snažit najít nějaké univerzální řešení pro všechny tři kraje tak, aby to mohli zobecnit do nějakých obecných pravidel. A ono to tak samozřejmě nebude fungovat, protože každý ten kraj má úplně jiné problémy. Ale jsou to věci, o kterých víme a já jsem přislíbil i hejtmanovi. A samozřejmě to neříkám jako prázdný slib, že se o tom budu bavit s ministry, budu se o tom bavit s premiérem a budu chtít slyšet, jak k tomu přistoupí. Takže sice prezident u nás nemá pravomoce, kterým by mohl premiérovi nebo ministrům cokoliv nařizovat, ale může je řečeno slovy mé ženy otravovat tak dlouho, až je to přestane bavit a udělají to," komentoval svou roli Petr Pavel. 

Dále zvolený prezident vyjádřil jeho pohled na příčiny problému odlivu mladých lidí z regionu. 

"Když se podíváme na důvody, proč je tady odliv lidí z regionů jako je Karlovarský, Ústecký, méně už Moravskoslezský, ale i tam, tak těch důvodů je mnohem víc. Není to zdaleka jenom třeba nedostatek pracovních míst, není to nedostatek bydlení, není to jenom nedostatek zdravotní péče, případně dopravní obslužnosti nebo služeb obecně. Není to ani problém nedostatku sportovního nebo kulturního vyžití, protože i ten samozřejmě existuje, ale je to komplex všech těchto věcí. A k tomu ještě bych možná přidal bezpečnost, protože těžko udržet lidi lidi v místě, kde sice třeba jim poskytneme skvělou práci, pokud tam nenajdou bydlení, pokud tam nebudou mít služby a nebudou tam mít doktora, no tak tam asi bydlet nebudou, budou hledat štěstí někde jinde. Takže ten problém je v tom, že jsme zatím asi velkou pozornost věnovali řešení dílčích problémů a ne komplexnímu řešení A bez toho, aby se všechny tyto parametry zlepšovaly, pokud možno v rovnováze, tak se k ke zlepšení situace v regionech nedopracujeme. Ale já jsem moc rád, že nejenom starostové a hejtman, se kterými jsem dnes měl možnost mluvit, ale i třeba ministr pro místní rozvoj, to už takto vnímají a že jsou otevřeni diskutovat o tom, jak ty současné programy, které existují a není to jenom program pro spravedlivou transformaci, ale je to i Národní plán obnovy, jak zaměřit tímto směrem. K tomu ale samozřejmě bude také zapotřebí výrazně zlepšit koordinaci mezi ministerstvy, protože realizace těch programů běží kanály minimálně třech ministerstev. Je to Ministerstvo pro místní rozvoj, Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo průmyslu a obchodu jako ty základní. A ne vždycky spolu komunikují tak, aby dokázaly harmonicky realizovat přesně ta opatření, která v konkrétním kraji a v posloupnosti by měla být realizována. Takže to je další prostor pro to, aby se tahle činnost zlepšila. A já říkám jsem rád, že se o tom můžu tady dozvědět víc detailů, protože můžu poskytnout vládě zpětnou vazbu. Zároveň o tom můžu mluvit s odborníky, kteří nejsou součástí vlády ani opozice, ale mají jasnou konkrétní představu, jak by se ty problémy daly řešit. A s těmito návrhy potom mohu konfrontovat ministry, případně celou vládu, jak se k nim postaví a kde jsou rozpory mezi tím, jaká řešení přijímají a jaká by případně optimálně měla být přijímána," popsal zvolený prezident. 

Zároveň také zvolený prezident zmínil svou dohodu s prezidentskou kandidátkou Danuší Nerudovou, jež ho před druhým kolem podpořila a vyzvala své voliče k volbě Petra Pavla. 

"Já jsem se s ní domluvil na tom, že za prvé si ta témata rád převezmu a pokud mě k nim doporučí lidi, kteří se jim věnovali nebo věnují dlouhodobě, tak samozřejmě budu rád, protože nemá smysl hledat někoho nového, když v tom tématu už někdo se pohybuje roky. Na tom jsme se dohodli. A konkrétní téma, které jste zvedl, to znamená sňatky pro osoby stejného pohlaví, tak určitě víte, že prezident nemá zákonodárnou iniciativu, takže sám zákon navrhnout nemůže, ale může se vyjádřit ve prospěch toho toho zákona, což já jsem udělal opakovaně a nebylo to jenom v rámci předvolební kampaně. A v okamžiku, kdy takový zákon přijde schválený PS přistane na mém stole, tak jsem připraven ho podepsat," dodal Pavel. 

Mezi dotazy padlo také téma dezinformací. Kromě aktivních protiopatření v rámci již probíhajících masivních dezinformačních kampaní je podle zvoleného prezidenta potřeba systematičtější práce. 

"Co tomu může hodně pomoci. Je na jedné straně informační gramotnost, tedy pracovat na tom, aby lidé dokázali kriticky myslet, vyhodnocovat si informace a tam, kde jim nebude stačit vzdělání a ani informační gramotnost, tak by to měli kompenzovat hodnotovým filtrem. A já jsem dával občas takto příklad svojí babičky, která byla silně věřící, ale ale zároveň a měla jenom základní vzdělání, ale zato měla školu života a jasno v hodnotách. A pokud se k ní dostala kdykoli nějaká informace, která prostě nezapadala do jejího hodnotového vidění světa, tak ji odmítla. A myslím si, že to je možná v kombinaci s tou informační gramotností a se vzděláním cesta, jak se ve větší míře dezinformacím bránit. Ale ta je opravdu dlouhodobá," dodal zvolený prezident Petr Pavel. 

Po skončení debaty s občany se Petr Pavel přesunul do místnosti, kde na něj čekaly zhruba dvě desítky novinářů včetně televizních štábů. Proběhla asi 20 minutová tisková konference, kterou můžete zhlédnout na našem Youtube profilu s odkazem v textové části reportáže.

Odkaz: https://youtu.be/R6TUpfGzPzk