Regionální potravinou v kraji se stanou Aroniový elixír a Cibuláda

Komise Regionální potraviny se sešla v dalším kraji, tentokrát Plzeňském. Mezi 119 přihlášenými výrobky v nominaci na ocenění uspěly Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové.

Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Dožínkách Plzeňského kraje.

Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Plzeňského kraje pro rok 2022 těmto výrobkům:

Kategorie: Výrobek a výrobce:

1. Masné výrobky tepelně opracované JALAPEŇOS KLOBÁSA S ČEDAREM AB BOR

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy PEČENÝ VEPŘOVÝ BOK S CIBULÍ JOSEF VANICKÝ

3. Sýry včetně tvarohu JAROVSKÝ ČERSTVÝ SÝR PŘÍRODNÍ JINDŘIŠKA JANDEČKOVÁ

4. Mléčné výrobky ostatní JOGURT JEČMÍNEK VÁCLAV DUB

5. Pekařské výrobky včetně těstovin CHLÉB STAROČESKÝ KVASOVÝ PEKAŘSTVÍ MALINOVÁ

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek ŘEZ S LANÝŽOVOU NÁPLNÍ STŘEDNÍ ŠKOLA ZEMĚDĚLSKÁ A POTRAVINÁŘSKÁ, KLATOVY

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje ARONIOVÝ ELIXÍR ZE ŠUMAVY ALK. 7 % OBJ. PETRA KRATEJLOVÁ

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě CIBULÁDA JITKA ČERVENKOVÁ

9. Ostatní SIVEN UZENÝ S HLAVOU ZPRACOVNA RYB KLATOVY

„Ocenění Regionální potravina vnímáme jako záruku kvality vítězných výrobků. Regionální potravina podporuje malovýrobce a rukodělné podniky, kterým otevírá nové možnosti. Díky ocenění jsme měli mimo jiné možnost prezentovat naše piva na tuzemských i zahraničních veletrzích,“ zmínil Michael Beneš z Pivovaru Bizon, oceněný Regionální potravinou v roce 2020.

V Hodnotitelské komisi zasedli jako obvykle zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Potravinářské komory a Krajského úřadu. Komisí navržené výrobky získají na základě ocenění potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou označení Regionální potravina. Ocenění si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení v rámci Dožínek Plzeňského kraje v Chanovicích na konci letošního srpna.

„Jsme velmi rádi, že i letos byl mezi výrobci značný zájem soutěžit o prestižní ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje. Největší zastoupení měla kategorie Alkoholické a nealkoholické nápoje. Celkem se do soutěže přihlásilo 119 výrobků od 28 výrobců. Mezi nominovanými máme i dva výrobce, kteří letos soutěžili vůbec poprvé,“ konstatovala koordinátorka Regionální potraviny Plzeňského kraje Helena Hnojská ze společnosti Úhlava, o.p.s.

Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 415 produktů od 318 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz