Respektuj 18! varuje před alkoholem u nezletilých, zapojí se Mikuláš

Ke konci listopadu spustilo město Plzeň na svých sociálních sítích kampaň upozorňující na problematiku pití alkoholu u nezletilých.

 Respektuj 18! již deset let připomíná, že je potřeba o tématu veřejně mluvit a netolerovat prodej a pití alkoholu u dětí a mladistvých. Kampaň vyvrcholí v neděli 4. prosince 2022 takzvaným Dnem Respektuj 18!, kdy na náměstí Republiky u speciálního stánku může veřejnost diskutovat s odborníky, probrat konkrétní problémy, zapojit se do soutěží nebo získat od Mikuláše červené „respektující“ ponožky. Novinkou letošní kampaně je také zřízení e-mailové adresy respektuj18@plzen.eu, kde lidem pomohou a poradí odborníci z Centra protidrogové prevence a terapie.

„Kampaň Respektuj 18! míří na dospělou populaci, na prodejce, provozovatele restaurací a hostinské. V největší míře však cílí na rodiče dětí a mladistvých, neboť rodina je tím nejdůležitějším vzorem ve výchově. Sám se v tomto směru snažím vychovávat své tři děti, alkohol nepiji a podporuji všechny, kteří se rozhodli být dobrým příkladem pro ostatní,“ řekl primátor města Plzně Roman Zarzycký.

„Již podruhé spojujeme Respektuj 18! s postavou Mikuláše, který se čtyři dny od 1. do 4. prosince bude pohybovat v ulicích Plzně a rozdávat červené ponožky s logem kampaně. Kde přesně se Mikuláš objeví, to se lidé dozvědí z městských sociálních sítí. Podpořit pak kampaň a šířit myšlenku dál je možné zcela jednoduše – stačí si ponožky obléct, vyfotit a fotku sdílet na sociálních sítích s hashtagem #respektuj18,“ uvedl Jiří Winkelhöfer, radní města pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality.

Vrcholem kampaně je tzv. Den Respektuj 18!, který připadá na neděli 4. prosince. Ve speciálním stánku Respektuj 18!, který bude na náměstí Republiky od 10 do 18 hodin, může veřejnost probrat konkrétní otázky k prevenci pití alkoholu mladistvými s odborníky nebo se zapojit do soutěží na místě. „Podpora otevřené komunikace v rodinách o odpovědném nakládání s alkoholem a možnost poradit se na toto téma s experty i díky celoroční kontaktní kampani Respektuj 18!, je účinná forma prevence, kterou dlouhodobě podporujeme,“ řekla Pavlína Kalousová, ředitelka firemních vztahů a komunikace z Plzeňského Prazdroje, který patří společně s Centrem protidrogové prevence a terapie mezi partnery projektu od jeho počátku.

„Předčasná a pravidelná konzumace alkoholu přináší do života dětí a mladých lidí zcela zbytečná rizika. Kampaň Respektuj 18 je podle mého názoru cenná zejména proto, že se snaží zpevnit nás dospělé v tom, abychom naše děti podpořili v záměru odložit zahájení konzumace alkoholu do dospělosti a svým příkladem jim ukázali, jak s ním bezpečně zacházet,“ vysvětlil Petr Hrouzek, ředitel Centra protidrogové prevence a terapie.

„V letošním roce se podařilo natočit a sdílet rozhovor ředitele Centra protidrogové prevence a terapie Petra Hrouzka s Ondřejem Baumrukem, kterého může veřejnost znát jako moderátora, influencera, ale i choreografa a herce Divadla J. K. Tyla. V rozhovoru najdou lidé odpovědi na konkrétní otázky, které se jich mohou osobně dotýkat. Popřípadě mohou využít i nově zřízenou adresu respektuj18@plzen.eu, kde dostanou radu a pomoc od odborníků,“ zdůraznil Aleš Průša, vedoucí Odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně, který za město kampaň zajišťuje.