Rotava: Na Výlet do pohádky se vydalo 99 dětí (TV Západ)

Letošní Výlet do pohádky v Rotavě připadl na neděli 10. září. Organizátoři připravili pro děti nejen úkoly na trase, ale také program v cíli. I přes sychravé počasí se akce účastnila téměř stovka dětí s doprovodem. Registrace účastníků se uskutečnila v sále Slovanského domu. Na trase pak na děti čekaly nejrůznější pohádkové postavy.

„Byla tam například Pipi dlouhá punčocha, vodník, šmoulové, ovečka Shaun, čarodějnice a spousty dalších. Stanovišť bylo čtrnáct. Patnácté a šestnácté bylo start a cíl. Trasa má přibližně 3 km a čtrnáct je masek. Doprovody spočítané nemáme, ale dětí bylo 99. Myslím si, že na dnešní chladné počasí to bylo docela dobrý,“ přiblížila Lucie Dupalová z Kulturního a informačního centra v Rotavě.

Trasa je neměnná dlouhé roky a vede jak částí města, tak okolím. Až téměř na konci trasy na děti čekají pekelníci, kteří některým naženou hrůzu.

Cíl se nachází v turistickém zařízení Sluníčko.

„Je to rekreační chata. V cíli, kromě balíčků a občerstvení, které dostanou děti, je ještě stanoviště Policie ČR, trampolíny od hasičů, atd.,“ popsala Dupalová.

Letos nechybělo ani malování na obličej nebo pečení buřtů nad ohněm. Bez pomoci řady ochotných lidí z Rotavy by akce nemohla proběhnout. 

„Je to práce hlavně všech dobrovolníků, kterých je v těch maskách přibližně kolem padesáti. Přípravy trvají 2 - 3 měsíce, než se to dá dohromady a vymyslí se všechny úkoly,“ dodala Dupalová.

V letošním roce získali organizátoři finanční příspěvek 10 tisíc korun od Karlovarského kraje. Za něj nakoupili pět nových masek.