Rybářský háček pytláka roztrhl labuti na Třemošenském rybníku jícen

K případu labutě chycené a těžce zraněné o rybářský háček vyjížděli ve středu plzeňští zvířecí záchranáři. Nešlo o nástrahu sportovního rybáře, ale nástrahu pytláka, který pytlačil na Třemošenském rybníku v Plzni.

Ostrý kovaný hák na velké kapry na 10 m dlouhém silonovém vlasci jako na sumce, opatřený olověnou zátěží, svědčil o tom, že nástraha byla nahozena někde z druhé strany rybníka od rákosí či křovisek. Bohužel však nástrahu polkla místo ryby labutí samice, která si ve snaze se háčku z krku zbavit, ošklivě roztrhla jícen v délce 7 cm.

"Zakrvácený labutí krk byl vidět na dálku, ale roztržený jícen pod nenápadnou dírkou v kůži s hrotem háčku jsem tedy já osobně nečekal," líčí šéf zvířecích záchranářů Karel Makoň. Na první pohled by si člověk řekl: „ Vytáhnu háček, odstřihnu vlasec  a hotovo.“

Další ze záchranářů a Makoňova žena Hanka ale trvala na tom, že je třeba ránu otevřít a podívat se, zda není roztržený jícen. "A ještěže tak udělala, jelikož sedmicentimetrová tržná rána jícnu by labuť 100% zabila!  Vše co by spolkla a putovalo by jícnem, by se hromadilo mimo něj v podkoží, až by se krk úplně ucpal, anebo v důsledku rozkládání potravy by se pták otrávil, či uhynul na vyhladovění," popisuje Makoň.

Jakmile ochránci zvířat tedy zjistili rozsah poranění, nezbylo nic jiného, než jícen sešít. "Koneckonců nebyla to naše první akce tohoto typu a u labutí se i to, co je u lidí poměrně velký problém, velmi rychle hojí," uzavírá Makoň s tím, že labuť po zákroku pustili zpět na rybník.

foto: desop