Šermíř Alexandr Choupenitch z Brna má medailový olympijský úspěch

Brno se raduje z olympijské medaile fleretisty Alexe Choupenitche, který v pondělí vybojoval pro Českou republiku bronz.

Alex, stejně jako další sportovci z Brna a Jihomoravského kraje reprezentující naši zemi na olympijských hrách v Tokiu, je jedním z talentů, který byl v minulosti zařazen do projektu Brněnského centra sportovních nadějí. Tento projekt díky finanční podpoře města Brna a později také Jihomoravského kraje odstartoval již v roce 2016. Nejlepší sportovci získali podporu v řádech stovek tisíc korun.

„Zisk bronzové medaile je důkazem, že tato forma podpory má svůj smysl a je důležitou součástí spolufinancování náročné přípravy mladých sportovců našeho regionu. Brněnským centrem sportovních nadějí prošlo už celkem 109 talentů. Město na jejich přípravy přispělo již více než 10 milionů korun,“ uvedl Petr Hladík, první náměstek primátorky města Brna.

„Vzhledem k opatřením je tahle olympiáda nejnáročnější za poslední roky. A to nejen fyzicky, ale i psychicky. Jsem rád, že jsme jako kraj mohli sportovcům finančně pomoci s přípravou. Bronzová medaile je úžasný úspěch. Máme být na co hrdí!“
řekl jihomoravský hejtman Jan Grolich.

Kromě bronzového Alexe se OH účastní i sportovní gymnasta David Jessen (mimochodem Alexův kolega z brněnského Sokola Brno I) a sportovní střelci Barča Šůmová a Jakub Tomeček. Ti už mají své soutěže za sebou a jejich výsledky jsou velkým příslibem pro další sportovní kariéru a zejména další OH v Paříži.

Na svůj start čekají další české, ale také naše velké brněnské (jihomoravské) naděje zařazené do BCSN: dráhový cyklista Tomáš Bábek a sportovní lezec Adam Ondra. Díky podpoře města i kraje se veřejnost může se všemi sportovci pravidelně setkávat na akcích, které Brno či kraj pořádá – Dni náborů, mezinárodním sportovním veletrhu Life! nebo třeba na Plese brněnských sportovců a olympioniků.

Projektem BCSN prošlo za dobu jeho trvání celkem 109 sportovních talentů. Na podporu jejich přípravy přispělo město Brno částkou 10 350 000 Kč a kraj 5 125 000 Kč.

Město Brno i Jihomoravský kraj přejí všem českým sportovcům a jejich fanouškům hodně radosti z dalších olympijských úspěchů!

Alexander Choupenitch se dnes 28. července vrací z Tokia a fanoušci ho budou moci přivítat na Olympijském festivalu u Riviéry v 18 hodin.