Siamská dvojčata nebo čtyřoký muž. V Plzni je k vidění výstava Katastrofy lidského těla

Muž se čtyřma očima nebo naopak jen jedním uprostřed čela, žena tučňák nebo beznohý akrobat. To jsou některé z figurín, které jsou v současnosti k vidění v Plzni na výstavě Katastrofy lidského těla.

 Výstava vznikla před zhruba pětadvaceti lety v Petrohradském antropologickém muzeu. Jde o čtyřiadvacet věrných napodobenin z vosku. Postavy byly vytvořeny podle lidí, kteří skutečně žili, a na základě fotografií a modelů v různých muzeích celého světa. Na výstavě jsou k vidění například italská siamská dvojčata Giacomo a Giovanni Battista Tocci. Dvojčata žila na přelomu devatenáctého a dvacátého století. Vystupovala v berlínské cirkusové show. Jejich zajímavostí je, že na siamská dvojčata se dožila poměrně vysokého věku a každé z nich mělo svou vlastní ženu. Mezi další kuriozity patří figura čtyřokého člověka, který žil v Anglii na přelomu devatenáctého a dvacátého století. Říkalo se o něm, že každým okem dokázal koukat jiným směrem. Výstava se do Čech vrátila po třinácti letech po turné po Nizozemsku a Německu, do Plzně zamířila z Tachova, Stříbra a Domažlic.

Putovní výstava je v Plzni k vidění do 18. ledna v hotelu Central na náměstí Republiky. Otevřena je denně od 10 do 18 hodin.