Sídlem nového Institutu Paměti národa bude Stará radnice

V prostorách na Radnické 8 a 10, kde nyní sídlí TIC Brno, by mohl vzniknout Institut Paměti národa. Tento projekt je jednou z aktivit neziskové organizace Post Bellum, která uchovává vzpomínky pamětníků z dob totalit 20. století. Brněnští radní dnes schválili adresný záměr pronájmu, který je dalším krokem ke vzniku multimediální expozice.

„V loňském roce jsme s organizací Post Bellum podepsali memorandum o spolupráci na projektu Institutu Paměti národa. Ten se věnuje archivaci vzpomínek a reálných zkušeností lidí, kteří prošli perzekucí totalitních režimů minulého století. Přitahuje pozornost k neznámým hrdinům, na něž by se mohlo zapomenout. Každé svědectví skládá dohromady mozaiku dějinných hrůz, z nichž se musíme poučit, abychom minulost neopakovali,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Institut Paměti národa bude filmů a dalším událostem. Celý projekt je koncipován do dvou fází. Během první by měly vzniknout komerční prostory kavárny a na ně bude navazovat samotná multimediální expozice v poschodí objektu,“ doplnil radní pro kulturu Marek Fišer.

TIC Brno souhlasí s přenecháním části prostor na Radnické 8 a 10 organizaci Post Bellum. Aby vše proběhlo legislativně správně, musí radní v první fázi odsouhlasit adresný záměr pronájmu. Až poté se povedou jednání o podobě a podmínkách samotné smlouvy o pronájmu daných prostor. „Chodba a hala na Radnické je v tuto chvíli nevyužitá, vítáme proto zájem Post Bellum o jejich zpřístupnění lidem s takto přínosným projektem. Velkou výhodou je také lokalita v centru města u Staré radnice, která je oblíbeným turistickým cílem. Věřím proto, že si cestu do Institutu Paměti národa najdou i kolemjdoucí a turisté,“ sdělil náměstek primátorky pro oblast bydlení a správy majetku města Jiří Oliva.

Podle předběžných odhadů by mohly přípravy přestavby začít již v srpnu letošního roku v přízemí objektu, kde vzniknou komerční prostory. Na jaře příštího roku budou následovat úpravy pro zřízení expozice a zázemí pro Institut Paměti národa včetně místnosti pro archiv a mediatéku s nahrávkami.


Štítky: brno