Silné zledovatění terénu na Sněžce: Horská služba varuje

Horská služba varuje turisty o nebezpečných podmínkách na nejvyšší hoře ČR, Sněžce a jejím okolí. Silně zaledovatělý a kluzký terén na některých trasách ohrožuje bezpečnost turistických výšlapů. Doporučuje se použít zimní výbavu a protiskluzové návleky.

Horská služba varuje turisty o silně zledovatělém terénu na nejvyšší hoře České republiky - Sněžce a v jejím bezprostředním okolí. Místní záchranáři upozorňují, že terén je kluzký a na některých místech nebezpečně zaledovatělý.

Doporučují použití maček nebo nesmek zvláště na četnějších trasách, jako je trasa vedoucí od Slezské boudy na vrchol Sněžky. Tato stezka je obzvláště nebezpečná v současné době, protože četné řetězy, které měly sloužit jako pomocné opory, jsou nyní skryté pod sněhovou pokrývkou a již neplní svůj účel.

Varování bylo vydáno ve středu, a jde již o druhé takové upozornění v krátké době. Předchozí upozornění na zledovatělý terén v Krkonoších bylo zveřejněno na webu o dva dny dříve. Horská služba varuje turisty opakovaně během zimních měsíců, nejčastěji v zimě, kdy na horách hrozí zvýšené nebezpečí.

V nedávné minulosti došlo k několika vážným nehodám na Sněžce, kdy se turisté zřítili z vrcholu hory. Dva z nich se zřítili z vrcholu Sněžky na polskou stranu hory, a ani jeden z nich naštěstí nepřežil svůj kilometrový pád.

Na jednání s Horskou službou doporučují turisté pohybující se v oblasti Sněžky používat zimní (turistickou) výbavu a zejména kvalitní protiskluzové návleky na turistické boty, takzvané nesmeky. Teploty na Sněžce a v jejím okolí aktuálně dosahují přibližně nuly.

Je nutno poznamenat, že veškerá doprava na Sněžku je nyní omezena kvůli technickým problémům horního úseku lanovky z Pece pod Sněžkou. Návštěvníci tak mohou na vrchol hory přijít pouze na vlastních nohou. Sněžka je přístupná vedlejšími trasami z polské strany hory a od Luční boudy, z české strany pak je přístup možný od Růžové hory a od Pomezních bud.

V současnosti platí v Krkonoších první, nejmírnější stupeň lavinového nebezpečí ze pěti stupnic. Na hřebenech Krkonoší leží aktuálně 130 až 160 cm sněhu a teploty se pohybují nad bodem mrazu. Na povrchu se v posledních dnech vytvořila ledová kůra, na kterou napadlo pět až deset centimetrů sněhu s větrem různých směrů. Více sněhu se očekává ve vyšších nadmořských výškách a na závětrných svazích.