Silvestr je jiný, sekt zůstává. Vypije se zase plavecký stadion v Podolí?

Téměř polovina lidí mění kvůli koronaviru plány na oslavy nového roku. I přes všechny překážky si však Češi nedokážou představit silvestra bez půlnočního přípitku.

Silvestrovská noc je okamžikem, kdy se vypije nejvíce sektu za rok. Během loňských oslav konce starého a příchodu nového roku se otevřelo více než 3 miliony lahví Bohemia Sektu. To je přibližně stejně jako objem velkého plaveckého stadionu v pražském Podolí. Vypité lahve postavené jedna vedle druhé by tvořily řetěz dlouhý 260 km, tedy mnohem víc než vzdálenost mezi Prahou a Brnem. Na obdobné počty pro tento prosinec je třeba ještě pár hodin počkat, podle nedávného průzkumu ale i letos o silvestrovské půlnoci otevře u nás láhev šumivého vína 75 % lidí.

Češi jsou většinově konzervativní a upřednostňují polosuché sekty. Jednoznačně nejoblíbenějším sektem zůstává šumivé víno Bohemia Sekt demi sec, které se v BOHEMIA SEKTu vyrábí už 50 let. I v letošním roce byl jeho podíl na všech sektech vyrobených ve Starém Plzenci největší. V posledních letech lze ale zároveň pozorovat i rostoucí oblibu sektů v kategorii brut. Suchá šumivá vína jsou doporučována zejména těm, kdo si rádi naplno vychutnají vliv jednotlivých tichých vín v základním cuvée a chuť, kterou dokážou sektu dodat kvasinky použité pro druhotné kvašení.