Skautů v Plzni zase přibývá, je jich tu přes 2000

Po mírném loňském poklesu opět narostl počet plzeňských skautů. Přesně 2084 členů hlásí oddíly v okrese Plzeň-město. Členská základna se meziročně zvedla o 113 členů, přičemž rovných 1400 členů je mladších 18 let.

Vychází to z výsledků letošní registrace.

Proč skauting láká

Během uplynulých let skauti provedli důležité změny v programu, díky kterým je pro současné kluky a holky atraktivní. Dnešní skauting zachovává formu i metody prověřené časem, samotné činnosti ale dává další obsah, nová témata a aktivity. Klukům a holkám přináší možnost všestranného rozvoje, bezpečného společenství kamarádů a vedoucích, kteří pro ně fungují jako průvodci v jejich rozvoji. Rodiče na skautingu oceňují, že si jejich děti z oddílu odnášejí nejen zážitky s kamarády, ale i samostatnost, praktické dovednosti, sebedůvěru a pevné životní zásady. „Neustále rostoucí zájem dětí a rodičů, kterému často ani nestačí kapacity oddílů a kluboven, ukazuje, že v konkurenci s množstvím volnočasových aktivit skauting obstál. Děti zjevně i dnes dokáží ocenit opravdové prožitky, nevšední dobrodružství a pevné přátelské vztahy,” vysvětluje tisková mluvčí českých skautů Barbora Trojak.

„Loni jsme kvůli pandemii sice zaznamenali nepatrný pokles počtu členů, ale letos jsme se opět vrátili k dlouhodobě nastavenému trendu, který sledujeme od roku 2012, kdy členská základna v Plzni a okolí začala růst. Mám z toho radost. Z výsledků je patrné, že zájem o skautování je v našem okrese velký“ říká předseda okresní rady Jaroslav Liška s tím, že největší zájem mají děti v mladším věku, jejichž počty meziročně stoupají a tvoří nadpoloviční většinu celé členské základny v Plzni.

Se stále se zvětšující členskou základnou se pojí i zvyšující se požadavky rodičů. „Snažíme se tvořit kvalitní program a vychovávat kvalifikované vedoucí, kteří se starají o inspirativní a obohacující náplň každotýdenních schůzek a víkendových akcí odpovídající dnešní době“ dodává Liška

Počty skautů a skautek rostou s výjimkou minulého roku už 10 let. Jen mezi lety 2019 až 2022 narostl počet skautů v Plzni o téměř o 300 členů. Nyní můžeme říci, že každý 84. občan Plzně je skaut. V rámci celé České republiky se pravděpodobně se přehoupne počet členů přes 70 000. Růst lze zčásti přisuzovat i celospolečenskému trendu, kdy rodiče stále častěji hledají pro své děti kvalitní volnočasové aktivity.

V Plzni se nachází více než padesát oddílů, které připraví pro své členy přes desítky táborů a akcí. Na fungování těchto oddílů se podílí celá řada skautských dobrovolníků, kteří ve svém volném čase připravují program a starají se o vše potřebné.

Junák – český skaut je největší výchovnou organizací pro děti a mládež v Česku. Skauting vede k formování charakteru, přináší mladým lidem dobrodružství a partu kamarádů. Je největším hnutím mladých na světě – hlásí se k němu 60 milionů dětí, mladých lidí a dospělých dobrovolníků ve 216 zemích světa.

Více o skautingu na www.skaut.cz.