Skupova Plzeň odstartuje v sobotu prologem na Slovanech, v sadech bude výstava

Červen bude v Plzni patřit především loutkářství. Již 34. ročník Skupovy Plzně zahájí výjimečný prolog na Jiráskově náměstí v sobotu 4. června.

Open air festival Loutkové Slovany – Trnkovo předměstí Skupovy Plzně nabídne zdarma celodenní program nejen pro rodiny s dětmi, ale i pro teenagery a dospělé. Akci pořádá město Plzeň společně s Nadací Proměny Karla Komárka, Městským obvodem Plzeň 2 – Slovany a Divadlem ALFA na Jiráskově náměstí a v klášterní zahradě u kostela Panny Marie Růžencové. Od 4. do 12. června Plzeň hostí Skupovu Plzeň a po celý červen bude k vidění výstava Plzeň loutkářská ve Smetanových sadech.

„Čeká nás rozsáhlá a náročná rekonstrukce Jiráskova náměstí a klášterní zahrady. Začít bychom měli příští rok. Akcí Loutkové Slovany chceme upozornit, že toto náměstí na Slovanech má svůj potenciál již před samotnou rekonstrukcí a může sloužit jako místo setkávání nejen místních, ale občanů z celé Plzně. Kromě toho je toto místo a jeho blízké okolí spjato s loutkářstvím, které bude dominovat celému červnu v našem městě. Jiří Trnka, jehož 110. výročí narození si letos připomínáme, se narodil právě na Petrohradě, v Houškově ulici 27,“ vysvětlil primátor města Plzně Pavel Šindelář.

„K již tradiční Skupově Plzni a letošnímu jejímu neobvyklému prologu, který je také samozřejmě věnován loutkám, připravil Odbor kultury Magistrátu města Plzně na celý měsíc červen výstavu ve Smetanových sadech Plzeň loutkářská. Je věnována nejen loutkářské tradici plzeňského regionu, ale také významným výročím osobností loutkářů, například Josefu Skupovi, Jiřímu Trnkovi a Karlu a Ludvíku Novákovým. Opominuta nebude ani loutkářská současnost, a to nejen prostřednictvím informací o Divadle ALFA a festivalu Skupova Plzeň či činnosti Muzea loutek, ale také prostřednictvím exkurzu do působení významných lokálních amatérských loutkářských spolků – Divadla V Boudě, Špalíčku, Střípku a dalších,“ uvedla Eliška Bartáková, náměstkyně pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí. Vernisáž výstavy se uskuteční ve čtvrtek 2. června od 15:30 hodin před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje.

„Loutkové Slovany jsou vlastně takový prolog k festivalu Skupova Plzeň tak, aby co nejvíce lidí mohlo prožít historii a tradici loutek v Plzni naživo. Loutky jsou totiž jedinečné tím, že kusu dřeva a látky umíme vtisknout život svým nápadem, pohybem a citem. Stejný princip platí i pro veřejný prostor.  Zveme tedy všechny malé i velké, ať se přijdou podívat, jak ožije prostor jindy klidného náměstí, když se do něj vpustí kultura, umění a děti. Vše je nachystáno pro skvělé zážitky celých rodin,“ pozvala radní pro oblast prezentace a marketingu Veronika Jilichová Nová.

„Účast naší nadace na festivalu Loutkové Slovany přirozeně vyvěrá z činnosti, kterou v souvislosti s obnovou Jiráskova náměstí vykonáváme už od roku 2015, kdy Plzeň v konkurenci 32 měst v roce 2015 uspěla se žádostí o 25 milionový grant v programu parky. Od té doby pravidelně zapojujeme veřejnost i další lidi do dění na náměstí a v klášterní zahradě. Naším cílem je, aby se prostor stal oblíbeným místem trávení času nejen pro obyvatele Slovan, ale celé Plzně. Na Loutkové Slovany vezeme výtvarnou dílnu, která posiluje vnímavost dětí k okolnímu prostředí,“ řekla ředitelka Nadace Proměny Karla Komárka Petra Lepková Melingerová.

„Loutkové Slovany zahájíme průvodem s velkou loutkou a chůdaři uskupení V.O.S.A Theatre. Vyjdeme v 10 hodin od Bazénu Slovany, po Koterovské a Táborské ulici až na Jiráskovo náměstí, kde budou připraveny dvě scény. Od 11 hodin se mohou diváci těšit na divadelníky Malého divadla z Českých Budějovic a jejich hru Best of pohádkový Džubox, plzeňské Loutkové divadlo V Boudě s Kašpárkovým varieté či japonské Theatro Minomushi s představením Jak silák Iwami Jutaro porazil sněžného obra Hi-Hi. Večer program vyvrcholí představením slavných Tří mušketýrů Divadla Alfa. Program uzavře projekce Trnkových Starých pověstí českých od 21:30 hodin v klášterní zahradě,“ přiblížila program Marcela Mašínová, produkční celé akce.

Po celý den budou probíhat v prostoru před kostelem dílny pro děti. V dílnách Báry Hubené či Muzea loutek si zájemci mohou sami vyrobit loutku, nebude chybět ani dílna Animánie.   Zájemci se také mohou vydat na komentované prohlídky kostela. Vstup na akci je zdarma, na místě bude po celý den možnost zakoupení občerstvení. Kompletní program akce naleznou zájemci na https://jiraskovonamesti.plzen.eu/loutkove-slovany.

Dopravní omezení při akci Loutkové Slovany
Průvod v sobotu 4. června od 10 hodin od Bazénu Slovany na Jiráskovo náměstí si nevyžádá žádná dopravní omezení. Na Jiráskově náměstí bude úplná uzavírka a vyblokování všech parkovacích míst na komunikaci mezi kostelem Panny Marie Růžencové a zelení od pátku 3. června od 7 hodin do soboty 4. června do 23:30 hodin. Dále budou během soboty vyblokována všechna parkovací místa na komunikaci mezi ulicemi Táborská a Radyňská. Kolem zeleného prostranství před kostelem bude z důvodu bezpečnosti dětí po celou sobotu omezena rychlost na 30 km/hod.

Červnové akce na Jiráskově náměstí

Loutkové Slovany nebudou jedinou akcí v červnu na Jiráskově náměstí, další víkend (11. a 12. června) zve Masarykova základní škola Plzeň a Klášter dominikánů na Víkend otevřených zahrad. Ve čtvrtek 9. června se bude na Jiráskově náměstí sportovat. Akademie nadání připravila na čtvrtek 9. června sportovně zábavné odpoledne pro děti, teenagery i dospělé Olympiáda na Jiráskově náměstí. Více o akcích: https://jiraskovonamesti.plzen.eu/akce.