Slavnostní zahájení 91. sezony Zoo Praha

V sobotu 26. března se od 11 hodin uskuteční slavnostní zahájení 91. sezony Zoo Praha.

Stěžejním tématem se stane představení plánů nadcházející sezony a rovněž aktivit pražské zoo na pomoc Ukrajině. Hlavním hostem bude ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis. V rámci programu proběhne také módní přehlídka dětských uniforem Zoo Praha a speciální kolekce košil s motivem luskounů i autentických afrických šatů. Dále se návštěvníci mohou těšit na zahájení letošního provozu dětské tramvajky, křtiny mláděte gibona stříbrného, vernisáž výstavy „Něžní obři“ a přednášku o gorilách východních.

Sobotní program začne v 10:40 hodin na pódiu před Vzdělávacím centrem hudebním vystoupením písničkáře Michala Horáka. V 11 hodin přivítá návštěvníky ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek spolu s ukrajinským velvyslancem v ČR Jevhenem Perebyjnisem a přiblíží aktivity Zoo Praha na pomoc válkou ohroženým chovatelským zařízením na Ukrajině a uprchlým ukrajinským rodinám. S dalšími významnými hosty, primátorem hl. města Prahy Zdeňkem Hřibem a jeho náměstkem Petrem Hlubučkem, pak představí plánované novinky letošní sezony.

V poledne se program přesune do Dětské zoo poblíž restaurace Gaston, kde se uskuteční módní přehlídka dětských uniforem Zoo Praha od značky Bushman, které si bude možné zakoupit přímo na místě. Dále bude předvedena módní kolekce košil s motivem luskounů – zvířat, jejichž příchod bude jedním z hlavních témat letošní sezony, a kolekce afrických šatů ušitých z látek dovezených přímo z Kamerunu. Vybrané modely těchto šatů budou vystaveny v novém Pavilonu goril, který bude slavnostně otevřen na podzim. Vyvrcholením programového bloku pak bude obnovení provozu dětské tramvajky, jako první se jí svezou právě děti v dětských uniformách.

Ve 13 hodin se program přesune k expozici gibonů stříbrných, kde bude slavnostně představeno jméno a pohlaví jejich zatím nejmladšího přírůstku. Čtyřměsíční mládě pokřtí náměstek primátora hl. města Prahy Petr Hlubuček spolu s ředitelem divize osobních vozů Volkswagen Patrikem Fejtkem.

Autentické vystoupení hudební skupiny Njachas African ve 14 hodin předznamená slavnostní vernisáž fotografické výstavy s názvem „Něžní obři“. Fotografie goril východních v konžském národním parku Kahuzi Biega pořídil ředitel Miroslav Bobek, který při této příležitosti představí aktivity Zoo Praha na ochranu goril v Kongu. Na stejné téma se také uskuteční přednáška vrchního chovatele primátů Martina Vojáčka, která se bude konat ve Vzdělávacím centru od 15:30.

Pro návštěvníky je po celý den připraven také bohatý doprovodný program, jenž je seznámí zejména s novinkami a plány letošní sezony – vombaty obecnými, plánovaným příjezdem luskounů krátkoocasých a otevřením nového Pavilonu goril. Rovněž se bude možné zúčastnit vědomostního kvízu a vyhrát tak kalendář či skládačku z fotografií výstavy „Něžní obři“ či se podívat na některé z komentovaných krmení a setkání u TOP 10 zvířat s nejvyšším počtem zakoupených „Stravenek pro zvířata“.

Hlavní program slavnostního zahájení 91. sezony Zoo Praha

  • 10:40 Hudební vystoupení písničkáře Michala Horáka
    (terasa před Vzdělávacím centrem)

  • 11:00 Úvodní slovo ředitele Zoo Praha a významných hostů
    (terasa před Vzdělávacím centrem)

  • 12:00 Módní přehlídka dětských uniforem Zoo Praha, kolekce košil s motivem luskounů i autentických afrických šatů a zahájení provozu dětské tramvajky
    (Dětská zoo vedle restaurace Gaston)

  • 13:00 Křtiny mláděte gibona stříbrného
    (Vodní svět a opičí ostrovy)

  • 14:00 Vernisáž výstavy fotografií ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka „Něžní obři“ a vyhlášení vítězů o kalendář a pohlednicovou skládačku s fotografiemi z výstavy
    (terasa před Vzdělávacím centrem)

  • 15:30 Přednáška vrchního chovatele primátů Martina Vojáčka o gorilách východních v národním parku Kahuzi Biega
    (Vzdělávací centrum)

Doprovodný program pro návštěvníky (10:00 – 16:00)

  • Edukačně-herní stanoviště se soutěžními aktivitami na téma „Novinky v Zoo Praha“

  • Soutěžní kvíz pro návštěvníky o kalendář a pohlednicovou skládačku s fotografiemi z výstavy „Něžní obři“

  • Komentovaná krmení a setkání u TOP 10 zvířat s nejvyšším počtem zakoupených „Stravenek pro zvířata“:

o 10:00 komentované krmení hrabáčů kapských

o 10:15 komentované krmení surikat

o 10:30 komentované krmení fenků berberských

o 11:00 komentované krmení pand červených

o 12:30 komentované setkání u gueréz pláštíkových

o 13:30 komentované setkání před Rákosovým pavilonem

o 14:00 komentované setkání u vombata

o 15:00 komentované krmení jaguarundi

o 15:30 komentované setkání u ďáblů medvědovitých

o 16:00 komentované setkání u ocelotů slaništních

  • Zahájení nové výstavy „Pavel Procházka – Ilustrátor Zoo Praha“
    (Gočárovy domy)