Sokolnictví získává na Rokycansku příznivce

Dravci, jejich páni, lovečtí psi a zájemci z řad veřejnosti. Taková byla atmosféra sokolnických setkání a výcvikových dnů, které se v průběhu roku 2022 uskutečnily pod hlavičkou rokycanského sokolnického střediska. Konkrétně ve Volduchách, Drozdově a Siré.

Díky spolupráci myslivců, sokolníků a ochránců přírody, kteří akce organizačně zajišťovali, se podařilo představit tento zajímavý koníček veřejnosti, získat nové zájemce i pořídit zdařilé fotografie díky účasti Karla Brože.

Poslední letošní setkání / 4. prosince /, které představilo tento zvláštní způsob lovu, se uskutečnilo opět ve Volduchách nedaleko Rokycan.  Počasí nebylo úplně ideální, což se odrazilo i na účasti. Po obědě v Oseku se necelá desítka účastníků odebrala do honitby Mysliveckého spolku Volduchy.

"Dravci v blízkosti člověka vzbuzují pozornost a respekt nejen samotných sokolníků, ale i přihlížejících. Myslivecký spolek Volduchy, kde se tradičně sokolnické lovy konají, není spolkem ledajakým. Kromě sokolníků zde své zázemí najdou i kynologové pro své akce. Spolek má téměř patnáct členů a hospodaří na více než osmi stech hektarech. Nutno podotknout, že se o honitbu starají více než příkladně a rádi by pokračovali minimálně i v dalších deseti letech," líčí rokycanský ochránce přírody Pavel Moulis. 

"Výcviková sokolnická setkání tedy splnila své poslání. Nejen, že sokolnictví prezentovala jako nehmotné dědictví UNESCO, ale zároveň byla i setkáním lidí se stejným zájmem. Současně je třeba poděkovat mysliveckým společnostem, v jejichž honitbách tyto akce probíhaly a těšit se, že příští rok se opět setkáme," dodává Moulis.