Sokolov: Centrálka předala šek z jarmarku Dětskému fondu (TV Západ)

V sokolovské základní škole Rokycanova proběhl na začátku dubna 2. jarmark radosti, při kterém bylo vybráno celkem 135 tisíc korun na humanitární účely. Část financí škola věnovala Dětskému fondu OSN – UNICEF.

Ve čtvrtek 7. dubna pak školu osobně navštívila výkonná ředitelka Fondu, aby si nejen prohlédla školu a poděkovala za aktivitu školy, ale také pobesedovala s dětmi, které se podílely na průběhu úspěšné akce. Předání se za město zúčastnil také jeho místostarosta Ladislav Sedláček, který poděkoval za skvělou organizaci jarmarku. 

"Přijela proto, že nám chtěl udělat jednak radost a jednak proto, že tady máme Dítě Česka, našeho Jendu Žáka, takže se chtěla přijet podívat do školy, do které Jéňa chodí. My, protože jsme měli před pěti dny jarmark, tak jsme jí chtěli předat i symbolický šek na částku 35 tisíc korun, která poputuje na pomoc potřebným dětem. A ty děti, které se tady dnes shromáždily, ty byly děti, které hodně pomáhali na jarmarku, pomáhali tu částku udělat takovou, jaká je. A pak to byly děti, které paní Gomba ukázaly zajímavé projekty ve škole, provedly jí školou," uvedla ředitelka Centrálky Petra Šišková. 

Částka 35 tisíc korun je z hlediska pomoci dětem v některých částech světa nezanedbatelnou částkou. 

"My právě víme, kolik stojí třeba jednotlivé položky humanitární pomoci, kterou UNICEF provádí v terénu, takže například za 900 korun se dá pořídit jedna souprava první pomoci pro mobilního zdravotníka, který v terénu má všechno k dispozici - léky, nástroje na ošetření apod. Za deset korun je možno pořídit tablety na čištění vody, které vyčistí asi 50 litrů, což je nesmírně důležité tam, kde pitná voda chybí a například 8,10 korun stojí jedna dávka terapeutické výživy, kterou UNICEF používá v oblastech, kde děti trpí podvýživou. Takže jsou to relativně jednoduché věci, levné věci, které ale skutečně zachraňují životy tam, kde je to potřeba," přiblížila Pavla Gomba, výkonná ředitelka Dětského fondu OSN – UNICEF.

Děti z Centrálky se také během besedy dozvěděly řadu zajímavostí z práce Fondu a činnosti v nejrůznějších částech světa. Na závěr si účastníci besedy pořídili společný snímek.