Sokolov: Deváťák Honza získal titul Dítě Česka (TV Západ)

Skvělého úspěchu dosáhl sokolovský žák 9. třídy základní školy Rokycanova zvané Centrálka Jan Žák. V prvním ročníku ankety Dítě roku české pobočky Dětského fondu OSN – UNICEF, se v konkurenci 17 finalistů stal vítězem spolu s Evou Rybkovou z Prahy. Projekt si dal za cíl najít výjimečné děti a mladé lidi, kteří mají zájem o své okolí, dělají něco přínosného pro druhé a inspirují své vrstevníky.

"A já, když jsem si přečetla, co by měl inspirativní člověk splňovat, tak mi prostě hned naskočil Jéňa. A to díky akci Zprcha, která byla vyvrcholením jeho veškeré práce okolo zvířat, protože se tomu věnuje strašně dlouho. Nyní jsme ještě zjistili, to ani neřekne, on vůbec nic neřekne, že Jeník vede přírodovědný kroužek v lesní škole. Každý týden se tam věnuje dětem," přiblížila na setkání na radnici ředitelka základní školy v Rokycanově ulici Petra Šišková. 

Čtrnáctiletý Honza zaujal porotu svou vášní pro biologii, kdy se nejen účastnil množství olympiád a konferencí, ale také myšlenkou pomoci druhým. Vytvořil dvě únikové hry na počítači, po jejichž dokončení mohli hráči poslat libovolnou částku na transparentní účet zřízený pro tento účel. Hry se rychle rozšířily po celé ČR a inspirovaly další k tomu, aby ZOO v ČR podporovali, ať už vytvořením dalších her nebo jinými způsoby.

"Já jsem se inspiroval pražskou školou, která prodávala výrobky svých žáků a za peníze adoptovala zvíře v zoo. Chtěl jsem na naší škole udělat něco podobného, ale nechtěl jsem, aby se zase něco prodávalo. Chtěl jsem to udělat spíše dobrovolné. Tak jsem udělal dvě únikové hry. Po odehrání se mohlo přispět. Učitelé poté dělali ještě procházky, kde se také mohlo přispět. A celou akci jsem uzavřel dvěma přednáškami. Přednášky měly téma Zoologické zahrady v České republice a Ptáčci na krmítku. Vybralo se přes 125 tisíc korun," popsal Jan Žák. 

Peníze získali nejrůznější příjemci. 

"Rozdělilo se to mezi 9 institucí, které pomáhají zvířatům, do zoologických zahrad, ale i do regionálních organizacích jako je např. ZOO Plasy, Ekofarma Kozodoj nebo canisterapie Stránský," vyjmenoval Žák. 

Každý z účastníků soutěže připravil video, z nichž porota vybírala právě zmíněných 17 finalistů. 

"Pomáhal mi pan učitel Mentlík, který mi poradil v jakém programu to dělat, ale pak už jsem si vše obstaral sám," uvedl mladý přírodovědec. 

Ve svém volnu se věnuje přírodě, a i když usedne k počítači za zábavou, tak volí hru s tématikou zvířat. 

"Rád mám – Naši ptáci, myslím si, že tak se jmenuje ta stránka. Je to stránka o českých ptácích, kde je spousta věcí – např. jejich hlasy či pomůcky na rozlišování podobných druhů. Jednu hru na počítači hraji. Jmenuje se Planet ZOO, tam se staví vlastní zoo. Nevím tedy, zda se to dá počítat jako zápor," prozradil Žák. 

O svém dalším směřování má Honza, který mimochodem připravuje sokolovskou virtuální ZOO, víceméně jasno. Rád by se po absolvování sokolovského gymnázia věnoval studiu na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. 

Slavnostní vyhlášení prvního ročníku ankety Dítě Česka, kterou pořádá česká pobočka UNICEF, se uskutečnilo ve Vlasteneckém sále Univerzity Karlovy 20. listopadu. O vítězi ankety rozhodovala porota, ve které zasedala například předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová, rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, školský ombudsman Ladislav Hrzal nebo Petr Koliha, ředitel stanice ČT Déčko. 

Na sokolovské radnici Jana Žáka i ředitelku školy přijalo zástupci vedení, aby popřáli mnoho zdaru do dalších projektů a poděkovali za skvělou reprezentaci města. 

Další informace zde:
https://www.unicef.cz/vitezove-ankety-dite-ceska-mlada-budouci-lekarka-a-ctrnactilety-biolog-aktivista/
https://youtu.be/JzR4gH_mPrM