Sokolov: Dialyzační středisko slaví 35. výročí od založení a prosí o pomoc

Dialyzační středisko Fresenius NephroCare v Sokolově, které sídlí na adrese Slovenská 1863, si v těchto dnech připomíná významné výročí. Již 35 let se zde léčí pacienti s chronickým onemocněním ledvin. A dialýzu – tuto život udržující léčbu – poskytuje bez přerušení svým pacientům i nyní v době pandemie.

Aktuálně se mu však nedostává osobních ochranných prostředků, zejména ochranných masek třídy FFP3 či jednorázových chirurgických roušek, a ocení jakoukoli pomoc. V této souvislosti patří velký dík Karlovarskému kraji za jeho dosavadní pomoc a spolupráci.

Provoz sokolovského dialyzačního středisko byl zahájen 13. dubna 1985. Přestože bylo tehdy součástí interního oddělení nemocnice Sokolov, sídlilo mimo její prostory – v budově Báňského úřadu. V počátcích byly možnosti léčby jen omezené – k dispozici byly pouze tři dialyzační přístroje. Malá kapacita střediska však nezabránila nadšení jeho personálu a sokolovské středisko se díky jeho vynalézavosti stalo jedním z průkopníků rekreační dialýzy. Jeho pacienti mohli trávit jednotýdenní pobyty na zámečku Favorit cca 30 kilometrů od Sokolova, kam se vždy přestěhovala veškerá technika nezbytná pro řádnou léčbu pacientů.     

V roce 1993 se v rámci privatizace stalo středisko součástí mezinárodní sítě National Medical Care, která rozšířila jeho kapacitu na 16 lůžek. V roce 1997 pak sokolovská dialýza přešla pod společnost Fresenius Medical Care a zařadila se do celosvětové sítě dialyzačních středisek NephroCare. Díky tomu získala kompletní přístrojovou obměnu a mohlo začít nabízet svým pacientům ty nejnovější a nejmodernější léčebné metody.

Díky zázemí předního poskytovatele dialyzační péče v České republice mají sokolovští pacienti, kterých je v současné době přes stovku, k dispozici nejmodernější technologie a vysoký komfort – mohou sledovat televizi, využít wi-fi připojení k internetu, své obtíže mohou diskutovat s psycholožkou nebo sociální pracovnicí, pro otázky kolem jídelníčku a pitného režimu je jim k dispozici nutriční sestra.

„Součástí našeho dialyzačního střediska, kde proběhne ročně cca 15 600 dialyzačních výkonů, je i nefrologická ambulance. Ta připravuje pacienty na dialýzu nebo k transplantaci ledviny. V současnosti se zde staráme o více než 1500 pacientů,“ říká MUDr. Jiří Vlasák, primář dialyzačního střediska Fresenius NephroCare v Sokolově, který vede tuto dialýzu již od jejího založení v roce 1985. 



Zdroj: David Vondruška