Sokolov: Dvě zastávky MHD budou smart, vzniknou i zálivy (TV Západ)

V Sokolově se v minulých letech zrekonstruovaly téměř všechny zastávky MHD. Některé ale zůstaly ve své původní, již značně dožilé podobě. Mají zde totiž vzniknout tzv. smart zastávky.

Ty umí například přes panely prezentovat aktuální jízdní řády a informovat o městě a disponují také osvětlením zastávky a nástupiště. Díky fotovoltaickým panelům jsou rovněž energeticky soběstačné. Lze v nich instalovat SOS tlačítko a komunikaci s linkou tísňového volání 112 či s Městskou policií a mají řadu dalších funkcí. 

"My když jsme rekonstruovali všechny zastávky v Sokolově, tak jsem se domluvili, že zastávky, které jsou nejvytíženější, a ty jsou u Nového náměstí vedle Úřadu práce a pak na sídlišti Michal, ta úplně první zastávka, kde začínají autobusy v Sokolově, takže bude tzv. smart zastávka, která bude větší bude komfortnější, a aby odpovídala množství osob, které se přepravují naší Městskou hromadnou dopravou. Čekali jsme stále na možnost nějaké dotace, bohužel to nevypadá, že by v brzké době nějaká dotace byla, proto jsme se rozhodli, že je zainvestujeme z vlastních finančních prostředků, a chtěli bychom co nejrychleji aby byly tyto zastávky hotové. Samozřejmě je to limitováno tím, že musíme najít výrobce, musíme udělat projekt, ale myslíme si, že ještě v letošním roce by zastávky býti mohly," popsala situaci starostka Sokolova Renata Oulehlová. 

Kromě smart zastávek mají postupně vznikat ve městě také zálivy pro autobusy MHD. Měly by zlepšit plynulost dopravy a zvýšit bezpečnost pro chodce. 

"Tohle je Sokolovská ulice, a tady potom vzniknou, tady za mnou jeden záliv autobusový a v těchto místech bude druhý. Ono to velmi významně pomůže dopravě tady tak, aby se tady netvořily kolony aut když zastaví autobus. A zvýší to i bezpečnost pro chodce a v podstatě by to mělo změnit i kvalitu bydlení tady, protože tady nebude tolik brzdění, tolik rozjíždění, ta doprava bude plynulá. Tak proto se tady ty dva zálivy udělají. A my potom budeme posouvat i přechod pro chodce ještě o kousíček dál tak, aby i ten přechod pro chodce byl mnohem bezpečnější. Protože jsme tu měli tragickou nehodu a vlastně i ta trochu pomohla tomu, že se to všechno teď bude dělat trochu rychleji," ukázal na místě situaci místostarosta Sokolova Ladislav Sedláček. 

V rozpočtu má město na zálivy tři miliony korun, chystá se výběrové řízení na dodavatele. 

"Chtěli bychom to letos udělat během prázdnin, protože to je nejmenší doprava, provoz tady a nebudeme blokovat autobusy, protože samozřejmě prázdninový provoz autobusů je úplně jiný než během zbývajícího roku," upřesnil plány místostarosta. 

Podobných úprav ve formě zálivů by měla dočkat i další dopravně méně přehledná místa ve městě.

"Jeden záliv by měl být pod kinem Alfa, protože tam také když jedou auta ze shora, tak se tvoří kolony, když tam stojí (autobus). A pak další, který já vidím jako velmi důležitý, je u Komerční banky, protože tam když ráno jezdí děti do školy, jdou na gymnázium, tak tam většinou vystupují a chodí tam přes ten přechod. Takže když tam stojí třeba dva autobusy, jeden MHD a pak nějaký linkový, meziměstský a za tím pak stojí pět, šest aut a snaží se ty autobusy předjet, tak je to velmi nebezpečné. Takhle když bude autobus schovaný v tom svém zálivu, tak ta situace bude přehledná, ale hlavně ta auta budou moci plynule jet, stejně jako tady," dodal Sedláček. 

Autobusové zálivy by měly postupně vzniknout na spojnici centra města a sídliště Michal, kde je intenzita dopravy největší.