Sokolov: Kontroly a práce s bezdomovci budou pokračovat (TV Západ)

Ve čtvrtek 27. května proběhla v Sokolově preventivní akce Městské policie zaměřená na problematiku bezdomovectví. Strážníci prověřovali lokality nejčastějšího pobytu lidí bez domova. Zaměřili se na kontrolu dokladů, zdravotního stavu a zda bezdomovci využívají možností, které se jim ve městě nabízejí.

"Chceme z toho udělat pravidelnost, protože Sokolov má stále ten handicap Protialkoholní záchytné stanice, což jste dnes sám viděl. Máme zde osoby bez domova, kteří spí na noclehárně, popř. spí různě venku, a nejsou z našeho města. Chceme mít přehled, které osoby se nám po městě potulují. Zároveň chceme vědět, zda je kontaktovala nějaká sociální služba a zda jsou evidováni na Úřadě práce tak, aby si našli práci a posunuli se z noclehárny do normálního života a normálního bydlení," uvedl velitel Městské policie Sokolova Petr Kubis. 

Problematice bezdomovců se v Sokolově věnují dlouhé roky a všichni zúčastnění se shodují, že klíčovým důvodem přetrvávající složité situace je existence Protialkoholní záchytné stanice. Řada lidí, kteří v Sokolově na ulici žije se sem dostala právě touto cestou. Problémem je i neochota bezdomovců přijímat pomoc a zlepšit si svou situaci. 

"To je nekonečný boj s nimi. To, co nám přivezou na záchytku, zde zůstává. Lidé se nechtějí přizpůsobit. Práci, sám jste slyšel, málokdo by si chtěl najít. Ten nezájem tam je. A my tady s nimi pak bojujeme. Žádná zákonná pravomoc nám neumožňuje se jich nějak "zbavit." Mohou být, kde chtějí. Nemůžeme je vyhazovat jen proto, že se nám nelíbí a protože nám nevoní. Ale tu pomoc, když jsme jim nabídli a i nabízíme, tak odmítají. Takže je to opravdu nekonečný boj s nimi. Přehled mám, buďto se něco zavře do vězení – mají nástup a pak většinou ti starší bohužel odejdou, byl i covid, takže ti to nevydrželi. Ale tím, jak říkám, je zde ta záchytka, tak vše to přijde zpátky a máme zde nové a nové. Nyní jsem za dva měsíce evidovala další tři nové bezdomovce. Dva byli přivezeni na záchytku a zůstali zde, protože mi odpoví, nám se tady líbí. A jeden byl propuštěný z vězení z Horního Slavkova. Je z Brna. Tam má zákaz na tři roky. Takže chce zůstat také tady," popsala situaci v terénu strážnice Denisa Jandová. 

Ti, kteří přesto projeví snahu, mají možnost zapojit se do práce.

"My jsme ve spolupráci s Úřadem práce zavedli systém veřejné služby. Tzn., že lidé, kteří chtějí získat větší obnos finančních prostředků z Úřadu práce, tak musí odpracovat 30 hodin. Chceme ale, aby to mělo systém  prostupného zaměstnávání, takže nyní jsme se dohodli, že zaměstnáme 10 lidí na veřejně prospěšné práce, kdy lidé dostávají základní mzdu 15.200 korun. To je právě prostor pro tyto lidi, aby se zase odrazili od toho dna a začali u nás pracovat, uklízeli město a měli třeba na noclehárnu," dodal Kubis. 

Městská policie se hodlá v nejbližší době sejít se zástupci sociálních služeb působících v Sokolově, Odborem sociálních věcí Městského úřadu, Úřadem práce ČR a s Policií ČR, kde chce problematiku konkrétních osob dále řešit.