Sokolov: Město získá dotace na dvě cyklostezky (TV Západ)

Dlouho očekávaná výstavba dvou úseků cyklostezek by měla začít letos v Sokolově. Město získalo závazný příslib dotace na stezku pro cyklisty a chodce Dolní Rychnov – Sokolov v délce 1,2 kilometru a víceúčelovou městskou stezku Bohemia – Stará Ovčárna v délce 2,6 kilometru.

„Věříme, že začneme již v letošním roce s tím, že bychom cyklostezky pravděpodobně dokončili v roce příštím. První cyklostezka bude spojovat Dolní Rychnov a Sokolov - půjde za současným sokolovským gymnáziem a bude se napojovat na páteřní cyklostezku, která vede za klášterním kostelem podél řeky Ohře směrem Cheb. Což vidíme jako velký přínos pro lidi, kteří např. z Dolního Rychnova dojíždí do zaměstnání do Sokolova,“ popsal první z nich místostarosta Sokolova Jan Picka.

Z předpokládaných nákladů na výstavbu 19 milionů korun město získá téměř 15 milionů z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Druhá cyklostezka povede celá městskou zástavbou.

„Druhá, delší cyklostezka, tak ta nám spojí lesopark, areál Bohemia, který máme u vlakového a autobusového nádraží. Ta nám spojí páteřní cyklostezku, která vede ze spodní části města a jde kolem koupaliště Michal. Budeme kopírovat tzv. Chemičák, tzn., že půjdeme z areálu Bohemia ulicí Dělnickou, kousek podél stávajícího areálu chemických závodů, pak se budou muset cyklisté smířit s tím, že si trošku šlápnou do kopce a vyjedou v ulici Mičurinova. Tou se projede a pojedeme zadní částí za rodinnými domky, které tam stojí a vyjeli bychom kousek od Kauflandu. Tam překonáme hlavní ulici K.H.Borovského a po ulici Marie Majerové, Alšova, Švabinského se dostaneme na kopec, který je nad Lobským potokem. Zde už nějaká stávající komunikace je, takže tu samozřejmě změníme v cyklostezku – poopravíme, a zase se dostaneme k Lobskému potoku. Jak už jsem říkal, tam se napojíme na stávající cyklostezku. Takže Sokolov bude krásně a pohodlně propojen,“ shrnul Picka.

Město ze svého zaplatí úsek 884 metrů a jeho celkový podíl se má pohybovat ve výši 7,3 milionu korun. Dalších 11,3 milionu dostane dotaci ze stejného fondu. Součástí prací je vybudování 17 nových parkovacích míst pro kola.