Sokolov: Na Den horníků přišlo do průvodu 17 spolků (TV Západ)

Den horníků 2017 v Sokolově proběhl v sobotu 9. září. I přes nijak příznivé počasí si na nejrozsáhlejší akci roku našly cestu tisíce lidí. V deset hodin dopoledne vyrazil od Klášterního kostela sv. Antonína Paduánského pestrobarevný průvod, ve kterém se prezentovala jednotlivá města s hornickou tradicí.

Celkem bylo k vidění 17 spolků s prapory a přes 120 uniforem. 

„Den horníků pro Sokolov znamená tradici, která se táhne městem Sokolov už strašně dlouho. Nebojím se říci, že Den horníků a vše, co k němu patří, je naším městským stříbrem. Jsem rád, že se nám daří tuto tradici udržovat a snad ještě malinko navyšovat. Je potřeba samozřejmě poděkovat našim předchůdcům, kteří s touto tradicí začali. Jsem pevně přesvědčený o tom, že Den horníků do Sokolova patří,“ uvedl starosta Sokolova Jan Picka.

Na hlavním pódiu na Novém náměstí mezitím vyhrával Dechový orchestr Základní umělecké školy Sokolov a své umění předvedly i mažoretky.

Průvod dorazil na místo a Den horníků byl oficiálně zahájený. Všechny přítomné přivítal starosta města Jan Picka. A pozdravil své kolegy z města, kraje, Sokolovské uhelné i partnerských měst.

„Dovolte mi, abych vás přivítal také jménem Sokolovské uhelné. Přeji krásný den. Doopravdy moc děkuji za tak masivní účast. Chtěl bych poděkovat všem, kteří sem vážili několik set kilometrů. Myslím si, že náš průvod a celkově ta dnešní akce se skutečně stává tradicí. Myslím si, že jste se všichni přišli především bavit a tak nemá smysl tady vést nějaké dlouhé proslovy. Pokud jde o naši společnost, chci vám garantovat – společnosti se daří, bude se dařit dál a dotáhneme námi započatou práci. Počítám s tím, že nejen ta těžební činnost, ale především ta následná činnost dospěje do takového stavu, že se nám tady bude žít velice dobře. To přeji nám všem,“ popřál účastníkům akce František Štěpánek, předseda dozorčí rady Sokolovské uhelné a.s.

Poté si všichni na pódiu společně připili dle hornické tradice pivem. A to speciálně uvařeným pro tento den. Došlo i na hornickou hymnu, tentokrát bez orchestru, pouze A capella.

„Máme letos štěstí bych řekl, že Péťa Milec, mezi námi zvaný Milčan, z Příbrami, je fantastický zpěvák a zazpívá nám hornickou hymnu. Tolik na úvod. Petře prosím,“ vyzval kolegu Jaroslav Jiskra.

Do Sokolova přijeli zástupci spolků z Jihlavy, Stráže pod Ralskem, Rudolfova, Českého Krumlova, Třeboce, Měděnce, Harrachova, Plané, Příbrami, Bohutína, Krásna, Chodova, Nového Sedla, Horní Suché, Abertam – Hřebečné a Jáchymova. Držela se také minuta ticha za všechny, které si za uplynulý rok k sobě Velký Permon povolal. 

„Každé město tvoří to, že uctívá své tradice. Já jsem moc ráda, že se nám podařilo před třemi lety znovu vrátit tradici do Sokolova, a to je Den horníků. Chtěla bych velice poděkovat Petru Kubisovi, který se mnou udělal mnoho práce a který vlastně přišel s tím, že by se Den horníků měl vrátit. Velké díky patří panu Ing. Štěpánkovi a panu Jaroslavu Jiskrovi, protože oni nám uvěřili a velice nás podpořili v tom, aby se průvod hornický do Sokolova vrátil. Dnes máme za sebou už třetí rok a musím říci, že jsem strašně vděčná všem, kteří tento průvod organizují - Městský dům kultury na tom velice pracuje, Odbor školství a kultury,“ poděkovala místostarostka Renata Oulehlová. 

Program pak pokračoval oceňováním 17 osobností cenou Lux ex tenebris – Světlo v temnotách. A nechyběl u toho i humor.

„Já tady budu vyvolávat. Abychom tady nevyvolali chaos, budeme chodit nahoru po čtyřech. Po čtyřech budeme chodit až večer tedy (smích), ale zase člověk nepadá z takové výšky potom,“ dodal se smíchem Jiskra.

Jednu ze tří cen, které obdržely ženy, získala i sokolovská zástupkyně Renata Oulehlová.

„Je to pro mě veliký závazek a veliká radost, že jsem ocenění získala. To Světlo v temnotách je pro mě hodně přízračné, protože si říkám, že opravdu to světlo někde je, a když se budeme všichni snažit a pracovat a vidět věci spíše lepší než horší, tak si myslím, že to světlo v temnotách opravdu tady je, a že si v Sokolově opravdu žijeme hezky,“ uvedla oceněná.

Na programu oficiálního zahájení bylo také tradiční stužkování praporů. Poté se již rozběhla zábava, kterou zahájila hornická dechová hudba Barbora.

Celý Den horníků obsahoval mnoho dalších položek, které se do jedné reportáže těžkou vejdou. Ostatní natočený materiál, obsahující zajímavé ukázky Armády ČR nebo světový rekord v počtu shybů, přineseme v následujících zprávách.