Sokolov: Na pomoc Ukrajině radnice nabídla 23 bytů a milion korun (TV Západ)

Ruskou vojenskou agresi vůči Ukrajině odsoudila rada města Sokolov na svém mimořádném zasedání ve čtvrtek 24. února. Současně se usnesla na podpoře občanům Ukrajiny ohrožených konfliktem, zejména pak ženám a dětem, pokud to bude zapotřebí. A to zajištěním dočasného ubytování a vyčleněním financí na humanitární pomoc.

"Samozřejmě včera, už od ranních hodin jsme řešili, jakým způsobem pomoci Ukrajině. Tak asi jako celá planeta jsme z toho byli velice zaskočeni, velice smutní. Už v dopoledních hodinách jsem byla v kontaktu s nemocnicí v Sokolově, kde pracuje mnoho sestřiček, lékaři a nemocnice nás oslovila, že ta situace tam není jednoduchá. Musím říci, že sokolovská nemocnice, Penta, se zachovala úplně skvěle, okamžitě nasadili Peer, což psychologická pomoc sestřičkám. Vezměte si, že jste v cizí zemi, kde pracujete a máte rodinu někde, kde se válčí, máte tam děti, rodiče, přátele, takže chápu jejich stav. My jsme okamžitě svolali jednání Rady města. Pozvali jsme zástupce primáře sokolovské interny, pana doktora, který je z Ukrajiny, který přišel a celá Rada začala tím, že nám referoval, jak to v jeho zemi vypadá. Bylo to velice emotivní vystoupení, velice jsme projevili sounáležitost, protože jsme s nimi, už jsme ho informovali hned na té Radě, že máme v první vlně pro ně vyčleněno 23 bytů a informovali jsme ho i o tom, že na zastupitelstvu, které následovalo asi 4 hodiny po Radě, požádáme Zastupitele o alokaci milionu korun na humanitární účely, myslíme tím hlavně, pokud by bylo potřeba, aby jejich rodiny se dostali k nám do Sokolova, do bytů které jsou připraveny tak, abychom uhradili cestovní náklady a všechno potřebné s tím příchodem do našeho města," uvedla starostka Sokolova Renata Oulehlová. 

Podporu ukrajinskému lidu vyjádřilo odpoledne i Zastupitelstvo města Sokolova, a to minutou ticha a odsouzením ruské agrese. Zastupitelé také schválili návrh Rady města na uvolnění jednoho milionu korun pro humanitární pomoc Ukrajině.