Sokolov: Na školu v přírodě vyrazili první školáci (TV Západ)

První desítky žáků základních škol v Sokolově vyjely na adaptační pobyty v pondělí 6. září. Během září a října se v pobytových zařízeních na území Karlovarského kraje vystřídá drtivá většina z 2500 školáků.

"Máme za sebou rok a půl pandemie a zvláště děti to měly hodně těžké. Do školy téměř nechodily. Jako zastupitelstvo jsme se rozhodli, že bychom hned na začátku školního roku, aby se kolektivy zase stmelily, lépe si na sebe zvykly a byly v přírodě, a uvolnili 7,5 milionu korun. Takže téměř 2500 našich dětí odjíždí. Toto je zrovna první běh a odjíždí na školu v přírodě," uvedla starostka Sokolova Renata Oulehlová. 

"Jedeme do lázní Kynžvart. Budeme tam od pondělí do pátku. Jedeme s 50 dětmi. Zde zatím máme malý autobus a v tom velkém je, myslím si, 45 míst. Tak tam je zbytek. Jedeme dvě třídy. Budeme hrát hry, půjdeme na zámek, hrad, budeme plavat, hrát různé hry, budou hledat poklad, o kterém ještě neví. Bude nám krásně, určitě. Z mé třídy, z 26, jede 24 dětí, z vedlejší snad jedou úplně všichni. Kromě dvou z každých ročníků, tak jedou úplně všichni," popsala učitelka ze Základní školy Rokycanova Barbora Křížová. 

S dětmi se přišli rozloučit nejen zástupci města, ale především rodiče. 

"Asi si odpočineme. Těšíme se, snad se bude líbit. Malý jede poprvé. Takže uvidíme," řekla paní Anežka ze Sokolova. 

"Tento pobyt komplet hradí město. Rodiče financují pouze, pokud se třída zrovna rozhodne, že v programu budou nějaké vstupy a někam půjdou, tak to potom hradí rodiče. Jinak ale dopravu, stravu, ubytování komplet platí město Sokolov. Nejede přibližně 120 dětí. Ty ale nejedou z důvodu, že nechtěly či si to rodiče nepřáli. Naše podmínka byla, že do konce října by se měly uskutečnit všechny školy v přírodě. Další podmínka je, že školy musí využít kapacity v našem kraji, aby se pomohlo i podnikatelům v našem regionu," dodala Oulehlová. 

Příspěvek na adaptační pobyty schválilo sokolovské městské Zastupitelstvo.