Sokolov: Na streamu se vybíraly peníze na Adámka (TV Západ)

Charitativních akcí není nikdy dost a když se spojí známé tváře z obrazovek a bohulibý účel, může vzniknout velmi účinná pomoc. Dvouletý Adámek Chramosta ze Sokolovska trpí nevyléčitelnou nemocí, spinální svalovou atrofií. Na pomoc mu jako další v řadě přišli do živého vysílání v sobotu 25.4. herci Jiří Langmajer a Adéla Gondíková a režisér Rudolf Havlík.

„Já jsem byla hrozně ráda, že jsem byla jednak oslovena Rudou Havlíkem, který k nám přijel a byl ve spojení s tebou a bylo jasné, že mám jet do Sokolova, což je moje rodné město. Mám ho hrozně ráda a hlásím se k němu. Takže už jen proto jsem byla ráda, že jsem mohla vůbec přijet na toto naše sezení. Ještě tedy nevím, co nás čeká, ale těším se, jsem zvědavá. A pak je k tomu druhotná věc, o které jsem nevěděla, že tatínek Adámka je ze Sokolova. To jsem nevěděla, znám to jen ze sociálních sítí. Já mám tedy jen Instagram, ale i tam se dostal Adámek, takže jsem netušila tuto okolnost. Tím více mě těší, že kdybychom mu alespoň trochu dokázali pomoci jen tím, že zde budeme a budeme si s vámi povídat, že se to někam dostane a někdo si např. řekne, že má o dvě koruny víc a může je poslat Adámkovi, tak to je samozřejmě to nejvíc, co by nás těšilo,“ přála si před zahájením vysílání Adéla Gondíková. 

Motivace účastníků live streamu shrnul za všechny další sokolovský rodák a vycházející hvězda českého filmu Rudolf Havlík. 

„Protože nám to připadá normální. Myslím si, že i zejména v dnešní době je strašně důležité pomáhat a dělat věci, které nejsou možná úplně běžné, ale ta doba je tak zvláštní, komplikovaná, že si myslím, že pro nás je to absolutní minimum, co můžeme udělat. Myslím si, že není pochyb proč,“ uvedl Havlík. 

A s jakou představou vstupuje režisér, který je zvyklý pracovat s podrobným scénářem, do nejistého podniku jakým je živé vysílání v délce celovečerního filmu?

„Já si představuji, že si dám ještě jedno pivo. To bylo fajn. Ale od tohoto večera čekám, že si to užijeme. My jsme s Jirkou a Adélou mohli vyrazit ven, bylo to pro nás fajn a přišli jsme se podívat do rodného města, na které máme vzpomínky. Takže jsme ho celé projeli od Šenvertu až na Michal. Už teď je to fajn. Takže já přímý přenos nějak přežiji, protože to neumím a Adéla si to užije. To bude tak všechno,“ představoval si Havlík.

Pro Jiřího Langmajera hrála roli nejen pomoc druhým.

„Těch impulsů je několik. Jeden a ten nejhlavnější je malý Adam a druhý nejhlavnější impuls je moje žena, která je zde rodačka a dnes mi poprvé ukázala, kde vyrůstala, které okno to bylo, kde její rodiče pracovali v tzv. Zapomněnce. Byli jsme se podívat na hřbitově a tak. A třetí impuls je můj kamarád Ruda Havlík, režisér. Tedy dnes již režisér. Také rodilý Sokolovák, s kterým jsem sem dnes přijel udělat tu besedu. A jsem také jejich taxikářem dneska,“ dodal s lahví pramenité vody herec Langmajer.

Atmosféru prázdného hlediště v Sokolově asi zažil poprvé, ale stream již Jiří Langmajer vyzkoušel.

„Tak já již nevím. Dělal jsem jeden stream z divadla Palace. Teď v týdnu jsme s Jirkou Dvořákem – kolegou, dělali stream z Violy, z literárně-poetické kavárny Viola. Tamhle máte Adámka. Adámku? To je šohaj. Nemá zájem o rozhovor. A dnes je to do třetice všeho dobrého. Zatím s tím mám strašně dobré zkušenosti přesto, že zde nemáme diváky, na které jsem zvyklý i tady u vás v Sokolově, kde je vždy vyprodáno, kdykoliv sem přijedeme s kterýmkoliv divadlem. Zatím jsem vždy tak hodinku, hodinku a půl streamoval bez lidí, ve velké pohodě a očekávám od toho, že i já se dnes něco dozvím. To je pro mě důležité,“ přiblížil své očekávání Langmajer. 

Akce na podporu malého Adámka začala již před časem kvůli sbírce na několik milionů korun drahý lék Zolgensma. Streamu se zúčastnil i další sokolovský patriot, který vyzval k pomoci členy sběratelské komunity. 

„Já jsem přišel, protože bych rád zpropagoval naši sbírku, ke které jsem se rozhodl někdy minulý týden. Ta sbírka, zatím je to taková iniciativa jmenuje se „Sběratelé pomáhají“ na Facebooku. A týká se toho, že já jsem sběratel hokejových kartiček a suvenýrů a v komunitě jsem se pokusil oslovit nějaké své známé a kamarády, další sběratele, jestli by neměli něco, co by nemohli nabídnout do aukcí, kde bychom něco vydražili – kartičky, cokoliv, suvenýry, a pak by se ten konečný výtěžek věnoval Adámkovi na transparentní účet. Nicméně to dostalo obrovský rozměr, protože se do toho zapojilo strašně moc lidí. Oslovovali známé sportovce, hokejisty, vzpěrače. Máme tam teď stolního tenistu, podepsaného pana Korbela, dále tam máme nohejbalového mistra světa. Dostává to obrovské rozměry. Denně mi lidé píšou, volají, nabízejí, posílají. Nyní v současnosti máme nějakých asi 50 nebo 60 sběratelských předmětů s tím, že příští víkend rozjedeme webové stránky, kde poběží všechny aukce najednou. Bude to trvat dva až tři týdny. Pak vše, co se prodá, tak peníze jdou okamžitě Adámkovi na transparentní účet,“ vysvětlil podrobnosti sbírky a aukce její iniciátor Petr Neč.

V současné době je již v aukci stovka předmětů, mezi nimiž nechybí věci od Jaromíra Jágra nebo Jakuba Voráčka. 

„Je to neskutečný. Ta podpora lidí i v této době, kdy v podstatě je doba složitá díky té nemoci. Opravdu, ta podpora lidí je obrovská. Vlna solidarity se zvedla již na začátku, když se spustila ta první sbírka a pořád to pokračuje. Lidé přispívají, pomáhají. Je to neskutečný,“ neskrýval dojetí a obdiv pomáhajícím otec Adámka Samuel Chramosta. 

V Motolské nemocnici potvrdili rodičům 27. dubna, že genová terapie bude Adámkovi a dalším dvěma dětem uhrazena ze strany Všeobecné zdravotní pojišťovny. Peníze vybrané ve sbírce budou pomáhat Adámkovi na jeho dlouhé cestě životem. Použijí se na zajištění dalších léků a léčiv, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění a na následné náklady spojené s jejich aplikací. Na nákup podpůrných prostředků, které povedou ke zlepšení kvality jeho života, konkrétně na zajištění kompenzačních pomůcek, rehabilitačních, hygienických pomůcek, lékařského spotřebního materiálu a na samotné rehabilitace a rehabilitační pobyty, dále na úhradu osobní asistence, autosedačky a na úhradu bezbariérových stavebních úprav bydlení a bezbariérové úpravy vozidla, zejména vysouvací plošinu ve vozidle. Z výtěžku sbírky mohou být podporovány i jiné děti a osoby trpící nervosvalovým onemocněním nebo jiným zdravotním postižením. Aktuální informace můžete sledovat na stránkách www.adamkovacesta.cz, zúčastnit se aukcí pak na aukce.tentacle.cz/ .

Odkaz na live stream najdete v textové části reportáže.
https://www.facebook.com/Regionzapad/videos/898394743965635/

Odkaz na facebookovou skupinu Sběratelé pomáhají:
https://www.facebook.com/groups/872711942771262/