Sokolov: Přes Antonínský most lze už znovu zamířit k Medardu

Rekonstrukce druhého z Antonínských mostů, které jsou důležitou spojnicí mezi Sokolovem a jezerem Medard, skončila. Most přes řeku Ohři byl ve špatném technickém stavu a po dobu stavebních prací byl zcela uzavřen. Od 1. září ale mohou přemostění už opět využívat nejen chodci, ale rovněž cyklisté mířící k Medardu.

Opravy vyšly na zhruba 25 milionů korun. Most byl ve špatném technickém stavu, a to především kvůli zatékání do nosné konstrukce. Zhotovitel v rámci stavebních prací odstranil svršek mostu a odboural nejvíce narušené části nosné konstrukce, provedl sanaci nosné konstrukce, betonovou spřahovací desku a jako finální povrch položil novou asfaltovou vozovku.

Během současných prací stavbaři zjistili rozsáhlejší poškození jednoho z pilířů, což ale nesouviselo s původní zakázkou. „Tím, že klesla hladina v řece Ohře pod limit, který nebývá běžný, tak se obnažila pata pilíře, který byl narušen proudící vodou v řece,“ uvedla starostka Renata Oulehlová. Náklady na opravu dosáhly téměř 700 tisíc korun a radnice je bude chtít uhradit rovněž z prostředků ministerstva. Dokončený most si prohlédla společně s místostarosty Ladislavem Sedláčkem a Janem Pickou.

Stavba druhého z Antonínských mostů byla hrazena z programu ministerstva financí ČR, z takzvaných ekomiliard, které jsou určeny na zahlazení následků důlní těžby. Blízké jezero Medard se nachází v území bývalého povrchového lomu Medard, kdy oba Antonínské mosty sloužily pro převedení důlní dráhy. První Antonínský most přes silnici a železnici nechalo město za vlastní peníze opravit v roce 2017. Se žádostí o opravu se tehdy na město obrátila Správa železnic. Rekonstrukce vyšla město na 11,9 milionů korun vč. DPH.

Z ekomiliard se financuje i stavba nedaleké Krejcarové lávky přes Ohři asi za 66,5 milionů korun, která propojí centrum Sokolova s odpočinkovým areálem Jižní lom. Termín dokončení zatím nelze přesně určit, jelikož je předmětem dodatku č. 5, který by měl být uzavřen počátkem září.

Zdroj. Město Sokolov