Sokolov: Stavba kruhové křižovatky u ONO začne na jaře (TV Západ)

Krajská správa a údržba silnic Karlovarského kraje společně s městem Sokolov letos zahájí stavbu kruhové křižovatky u čerpací stanice ONO. Společný projekt již pouze čeká na vhodné klimatické podmínky.

„Téměř šest let jsme usilovali o to, aby se situace na křižovatce zlepšila a aby se vybudovala okružní křižovatka. Až v loňském roce došlo ke shodě, kraj nás vyslyšel a společně můžeme začít budovat. V loňském roce se vysoutěžil zhotovitel stavby, který posléze odstoupil od této smlouvy a nastoupil náhradník. Tím se stavba prodloužila. Začít totiž měla v loňském roce. Nicméně jsme rádi, že až to dovolí povětrnostní podmínky, že se stavba letos uskuteční. Město Sokolov se podílí tím, že k této křižovatce přivede chodníky a vybuduje osvětlení. V této lokalitě se vybudovalo mnoho hal, kde pracuje mnoho lidí, kteří do této doby měli ztížený přístup, pěšky, do svého zaměstnání. Takže i toto se vyřeší. Ale hlavně se vyřeší bezpečnost té křižovatky, kde opravdu byly často velice složité situace,“ vysvětlila roli města jeho starostka Renata Oulehlová. 

Dosavadní křížení komunikací není příliš bezpečné a v dopravních špičkách dochází k zácpám. 

„V tomto místě, ti, kteří se zde napojují z vedlejších silnic, tak tam vznikají často úplně zbytečné nehody. Byť je křižovatka přehledná, ale jak je trošku hozená bokem, tak tam vzniká mnoho kolizních situací. Zvláště v odpoledních hodinách, v době špičky, byly kolony až ke koupališti, protože projet křižovatkou nebylo úplně jednoduché. Provoz se zrychlí, ale hlavně se zbezpeční provoz,“ dodala Oulehlová. 

Celkové náklady na výstavbu kruhové křižovatky jsou zhruba 24,8 milionu korun bez DPH. Podíl města činí 9,7 milionu korun bez DPH. Z tohoto podílu bude financována úprava větví místních komunikací ulice Závodu míru a Stará Březovská, výstavba nových chodníků na pozemcích ve vlastnictví města. Dále veřejné osvětlení navržené podél komunikace a chodníků na pozemcích města, prodloužení stávajícího vodovodní a kanalizačního řadu. Podíl na přeložkách, které souvisí s výstavbou, to znamená přeložka plynovodu a kabelové vedení sítě elektronických komunikací, je vyčíslen na zhruba 670 000 korun.