Sokolov: Strážníci prověřovali bezdomovce. Nabídli jim i práci

Při preventivní akci Městské policie Sokolov strážníci prověřovali lokality nejčastějšího pobytu lidí bez domova. Přitom zjišťovali, zda mají doklady, v jakém jsou zdravotním stavu a jestli je kontaktovali zástupci neziskových organizací věnujících se sociální problematice. Strážníci jim rovněž nabídli možnost zapojit se například do veřejně prospěšných prací a pokusit se tak vrátit se k normálnímu životu.

„Dobré ráno, tak prosím vstávat, tady městská policie,“ budili strážníci spáče zabalené v různých dekách či přikrývkách. Ranní návštěva tak překvapila ženu a muže nocující pod rampou firemního objektu na konci sídliště Vítězná. Doklady v tomto případě měli a na zdraví si prý nestěžují.

„Proč se nejdete vyspat do noclehárny v Nádražní ulici,“ zeptal se jich velitel strážníků Petr Kubis.

Dostalo se mu odpovědi, že prý je to tam špatné a že se tam krade. A že jim tady nic nechybí. Z rozhovoru bylo evidentní, že se jim měnit způsob života, který vedou už několik let, nechce příliš měnit.

Dalšího nocležníka objevili strážníci pod mostem přes řeku Svatavu na silnici ze Sokolova na Citice. Žena v tomto případě neměla žádné doklady, ale všichni ji znali. Po městě se už nějaký ten rok pohybuje a do kategorie „bezproblémoví“ zrovna nepatří. I proto nemá šanci využít noclehárny. A bez dokladů jako by ani nebyla.

„Doklady jsou základ pro to, aby se dalo vůbec něco změnit. Většina z těchto lidí nám odkývá, že se je zajde vyřídit, ale zůstane jen u slibu. Tady je třeba, aby je někdo ze sociálních služeb na úřad dovedl a doklady s nimi vyřídil,“ poznamenal Petr Kubis.

Jen o pár stovek metrů dál je známá lokalita Jižní lom. Většina z chátrajících garáží je zaplněná nepořádkem, z několika si ovšem udělali bezdomovci svůj příbytek.

„Přijel jsem jen na pár dní, pracuji v Holandsku a musím si tady vyřídit doklady. Pak jedu zase zpátky,“ vysvětluje svou přítomnost v garáži jeden z mužů. Prý tady jen přespal u kamarádů. On i další nocležníci se dozvěděli nepříjemnou novinku. Garáže se budou zanedlouho bourat a musí je opustit. Platí to i pro muže, v jehož garáži nechyběla kamínka, křeslo, postel a další nábytek. I pořádek tu byl vzorný.

„Je vás tady škoda, můžeme vám nabídnout veřejně prospěšné práce, vyděláte si peníze,“ dostal nabídku.

Prý o tom bude uvažovat.

Dalším kontrolovaným místem byl „kemp“ za parovodem v lesíku u Mičurinovy ulice. Tamní příbytek využívá strážníkům známá firma, tento chlapík se po městě potlouká už několik let. I když ho městská policie z místa vyžene a příbytek je zlikvidován, za chvíli je zpátky. A strážníci věděli, že s ním nocuje jeho partnerka ve vysokém stupni těhotenství. Měli proto obavy, aby nerodila v lese. Naštěstí to v tomto případě dobře dopadlo, žena se dostala včas do nemocnice a před pár dny porodila.

„Teď bude třeba co nejrychleji vyřešit, co dál. S novorozencem na ulici zpátky nemůže,“ konstatoval Petr Kubis.

Závěr preventivní akce, které se budou opakovat pravidelně, patřil prohlídce noclehárny v Nádražní ulici. Vybudovalo ji před několika roky město a provozuje ji obecně prospěšná společnost Pomoc v nouzi. Noc v ní strávilo kolem 16 lidí, což je něco málo přes polovinu její kapacity. Takže místa bylo dost. Jenomže ti, kdo chtějí noclehárnu využít, musejí dodržovat řadu pravidel. Mezi nimi je absence alkoholu a drog. A to je pro řadu lidí zdržujících se na ulici problém.

„V Sokolově v uplynulých letech lidí bez domova jednoznačně přibylo, svůj podíl na tom má také protialkoholní záchytná stanice. Svážejí se do ní lidé z celého regionu a mnozí tu pak zůstanou, protože nemají peníze, aby odjeli. A další se do Sokolova dostanou z mnoha dalších důvodů. Dnes jsme narazili na lidi z Aše, Rotavy, Kraslic, Žatce, Mostu i Ostravy,“ dodal velitel strážníků.

A podotkl, že městská policie může bezdomovce kontrolovat a v rámci zákonných možností řešit problémy, které působí.

„Je ale třeba, aby s nimi systematicky pracovaly organizace, které kvůli tomu vznikají,“ dodal.

Městská policie se hodlá v nejbližší době sejít se zástupci sociálních služeb působících v Sokolově, odborem sociálních věcí Městského úřadu, Úřadem práce ČR a s Policií ČR, kde chce problematiku konkrétních osob řešit.


Zdroj: město Sokolov