Sokolov: Studenti předali oblečení a hračky klientům Azylového domu (TV Západ)

Studentští zastupitelé města Sokolova sesbírali a předali téměř tři desítky pytlů plných oblečení a hraček klientům místního Azylového domu. Stalo se tak ve středu 20. prosince.

„Jsme vykuleni kolik toho je, protože jsme vůbec nečekali, že se vybere takové množství věcí. Maminky si je teď začnou rozebírat, uklízet do veřejného šatníku a samy si vyberou, co budou potřebovat. Samozřejmě i pro jednotlivce. Nejvíce v kurzu jsou boty. To je vždy obrovský nedostatek – boty, ponožky, spodní prádlo, zimní věci, bundy. Bundy pro děti i pro  dospěláky,“ popsala Jaromíra Fajtová, vedoucí Azylového domu Sokolov.

„Oděvy jsme sbírali na všech školách, které jsou zapojeny do projektu Studentské zastupitelstvo. Na každé škole to probíhalo v jinou dobu. Bylo to přizpůsobené přímo na jednotlivou školu. Poté se vše svezlo na Městskou policii, odkud jsme to odvezli sem,“ přiblížila organizaci sbírky studentská starostka Eliška Macháčková.

Studenti ze Sokolova pořádají každoročně sbírku, poprvé ji ale nasměřovali pro klienty Azylového domu.

„Studentské zastupitelstvo zasedalo na adaptačním kurzu v říjnu 2017 a protože jsme si pozvali spolupracující neziskovou organizaci KOTEC, pobočka Sokolov, tak tam vznikla myšlenka – pojďte kolegům z azylového domu pomoci s klienty a zkuste pro ně udělat sbírku zimního oblečení a bot. Myslím si, že studenti s tím neměli vůbec žádný problém a výsledek je ten, který jste dnes viděli. Je to ohromné množství pytlů. Nejen zimní oblečení, ale i nějaké hračky. Takže to byla hračka pro Studentské zastupitelstvo,“ uvedla vedoucí oddělení prevence kriminality Městské policie Hana Procházková.

Azylový dům je plně obsazen a to nejen během zimních měsíců.

„Kapacitu máme 57 lůžek. Ty jsou v současné chvíli plně obsazeny. Neustále máme zájemce. Nejsme schopni uspokojit poptávku. Službu využívají lidé, kteří jsou bez domova, kteří se ocitli na ulici, rodiče s dětmi, ať už tatínkové s dětmi, maminky s dětmi nebo komplet celé rodiny,“ potvrdila Fajtová.

Studentští zastupitelé teď užívají volno a poprvé zasednou 22. ledna.