Sokolov: Sukův komorní orchestr připomene 100. výročí založení Československa

Dne 28. října bude připomenuto 100. výročí vzniku Československa. K tomuto krásnému výročí Městský dům kultury Sokolov připravil bohatý program po celý den.

Již od 15:00 hodin mohou návštěvníci přijít do Městského domu kultury na komentovanou prohlídku interiéru i exteriéru budovy, kterou povede ředitel Muzea Sokolov pan Michael Rund. Naskytne se tak možnost vidět různá zákoutí této historické budovy a dozvíte se mnoho zajímavostí od jednoho z nejlepších regionálních historiků. Na Malém sále povede od 17:00 hodin pan Vladimír Rozhon letošní poslední přednášku v rámci osudových osmiček. Tentokrát se zaměřením na říjen 1918. Návštěvníci by si neměli nechat ujít tohoto skvělého historika a jeho přednášku, protože jak pan Rozhon dokazuje svými odbornými i popularizačními příspěvky ve sbornících, je znalcem mnoha oborů včetně českých novodobých a moderních dějinách.

Třešničkou na pomyslném výročním dortu bude koncert Sukova komorního orchestru, který začne v 18:30 hodin v Městském divadle Sokolov. Dvanáctičlenné hudební seskupení usedne za své nástroje, na které společně zahrají repertoár zahrnující díla všech stylových období od baroka až po soudobou hudbu. Sukův komorní orchestr byl založen již v roce 1974 houslistou Josefem Sukem na počest jeho dědečka, skladatele Josefa Suka. Orchestr hraje bez dirigenta a od roku 2000 je rezidentním orchestrem festivalu W. A. Mozarta v německém Augsburgu. Absolvuje koncertní turné po celém světě od Severní a Jižní Ameriky až po východní Asii a nahrál jen v ČR přes 30 CD, mnohé další pak pro zahraniční nahrávací společnosti. V roce 2002 získal Sukův komorní orchestr za šíření tradice českého interpretačního umění, za nahrávky zvukových nosičů a dlouholetou reprezentaci České republiky v zahraničí Světovou cenu Antonína Dvořáka.

Večer uzavře Sbor loketských ostrostřelců střelbou z balkonu Městského domu kultury v Sokolově. Vstupné na koncert Sukova komorního orchestru je tématických 100,- Kč. Komentovaná prohlídka i přednáška v Městském domu kultury jsou zdarma.


Zdroj: město Sokolov