Sokolov: Týden zdraví byl nabitý mnoha zajímavými aktivitami

Týden zdraví byl název akce, která se uskutečnila v Mateřské škole Pionýrů. Hlavním cílem tohoto počinu bylo získání správných návyků a pochopení zdravého životního stylu. Děti si při něm osvojily čtyři hlavní zásady, kterými jsou Pohyb, Výživa, Vnitřní pohoda a Zdravé prostředí. Týden zdraví byl doslova nabitý zajímavými činnostmi a aktivitami.

Děti trávily nejvíce času venku a v terénu. Zažily opravdové ‘‘snídaně v trávě‘‘, rozcvičky v ranní rose, pěší výlet k řece Ohři se společným piknikem, jedno dopoledne věnovaly sportu a zdolávaly skvěle promyšlené úkoly na mnoha stanovištích. Učitelky rozvíjely v dětech především povědomí o tom, že zdraví není samozřejmostí a musíme ho chránit. Děti měly jedinečnou možnost si vyzkoušet, jaké to je pohybovat se na invalidním vozíku, jak fyzicky náročné je s ním manipulovat a zdolávat terén. Díky šátku na chvíli ztratily svůj zrak a dostaly se do situace, kdy si musely pomáhat hůlkou anebo rovnou jít s někým, kdo je vedl. K dispozici měly také francouzské hole, a to byl tedy oříšek. Nakonec je ještě čekala hůlka klasická, a tak si na vlastní kůži vyzkoušely, jaké to bude, až jednou zestárnou a nohy už jim nebudou tolik sloužit.

Není bez zajímavosti, že děti si po takové zkušenosti mohly alespoň malinko představit, jak důležité je pomáhat lidem s jakýmkoliv handicapem nebo starým lidem, a jak velké srdce a pochopení bychom pro ně měli mít. Na návštěvu přišla rovněž dentální hygienička a všechny děti si donesly své kartáčky, aby si osvojily správnou techniku čištění zoubků. Poslední den v týdnu pak některé z nich reprezentovaly školku na ‘‘Školympiádě‘‘, tudíž udělaly tu správnou tečku za Týdnem zdraví. Připomínat ho bude také Cestička zdraví z vlastnoručně malovaných kamenů.

MŠ Pionýrů