Sokolov: V lesoparku Hard pokračuje další část regenerace území

Další část regenerace území letos pokračuje v lesoparku mezi rozhlednou Hard a ulicí Heyrovského. Revitalizací dlouhodobě neudržovaného území bez výrazných pěstebních zásahů dojde ke zvelebení celé lokality. Akce s oficiálním názvem Regenerace lesoparku pod rozhlednou Hard – 2. etapa začala vloni na podzim a bude pokračovat do konce května 2020.

Od loňského října přišlo na řadu kácení některých dřevin (je možné kácet až do 31. března 2020). Dřeviny jsou káceny na základě rozhodnutí orgánu ochrany přírody a kromě jiného zde dochází ke kácení náletových dřevin, které jsou defektní či jinak nevhodné pro budoucí porost. Podle projektu zůstanou v dané lokalitě perspektivní, nejlépe dlouhověké dřeviny. V první fázi bylo naplánováno ošetřování hodnotných dřevin a odstraňování křovin. Mezi bytovými domy jsou káceny neperspektivní dřeviny, následně dojde k náhradní výsadbě stromů a keřů v celém prostoru revitalizovaného území. Budou založeny nové záhony a travnatá plocha pod hřbitovem.

Sokolovský vrch Hard označovaný též jako Hartenberg či Hartberg se nachází v intravilánu města a vytváří přirozenou spojnici mezi centrem Sokolova a sídlištní zástavbou Michal. Jedná se o prostor městského lesa, kde ovšem v minulosti chyběly výchovné zásahy a spontánně se rozšířily nálety dřevin. Při pracích na regeneraci území může v lesoparku dojít k omezení pohybu veřejnosti. Veškeré práce zajišťuje v souladu s projektovou dokumentací firma KHL-EKO, a. s., vítěz veřejné zakázky.

Náklady na úpravy se pohybují kolem 1,7 milionu korun.


Zdroj: město Sokolov