Sokolov: Z lokality Jižní lom zmizí dalších 26 garáží

V lokalitě Jižní lom začne další etapa odstraňování zchátralých garáží, které město vykoupilo od jejich původních vlastníků. Zdemolováno bude tentokrát šestadvacet garáží, po dokončení prací zůstane v daném území už jen 44 garáží z původních dvou stovek. V první fázi demolice bylo v loňském roce odstraněno 130 garáží.

Odstranění dalších garáži zajistí společnost Marent Demolice, která byla vybrána na základě veřejné zakázky s nejnižší nabídkovou cenou. Demolice potrvá zhruba do poloviny října. Poté budou do konce října probíhat závěrečné úklidové práce. Počítá se ještě se třetí etapou demolicí, která by se měla týkat asi 12 garáží. Podstatná část plánu, a to odstranit opuštěné a zchátralé garáže z lokality Jižní lom, je ale už splněna. 

Město do budoucna plánuje, že by na území po odstraněných garážích vznikl revitalizovaný prostor podobný tomu, jaký je například za Krejcarovou lávkou. A především hodlá tímto způsobem zrušit lokalitu, kde vznikaly černé skládky a stahovali se sem lidé bez domova. Téměř celá plocha, na které jsou garáže postaveny, se nachází v záplavovém území stoleté vody. Nelze tu tedy stavět žádné trvalé objekty.

Zdroj: Město Sokolov