Sokolov: Záhadný kolaps dvaceti studentů šetří Policie ČR (TV Západ)

V páteční ráno se Sokolovem rozezněly sirény, které s přibývajícím časem dávaly tušit, že se děje něco mimořádného. Sanitní vozy, vozy Policie i hasičů směřovaly do areálu Vyšší a střední policejní školy v ulici Komenského.

"Dnešního dne jsme tady měli slavnostní ukončení školního roku s předáním vysvědčení ve venkovních prostorách tak, jak to děláme pravidelně se žáky jednou týdně. A během slavnostního ukončení nám bohužel, je to velmi smutná, nepříjemná událost – mě se to osobně dotýká, omdlelo a postupně ztratilo vědomí cca 20 dětí. Okamžitě jsme jim poskytli první pomoc. Informovali jsme Záchrannou službu a následně celý Integrovaný záchranný systém, protože situace byla závažnější než jsme původně mysleli. V současné době poskytujeme základní informace všem žákům, jejich rodičům a zákonným zástupcům, aby věděli, co se zde stalo. Celý objekt a další jsme předali Policii, která si převzala vyšetřování. K tomu, co bylo příčinou, jaký je průběh nebo výsledek, se prosím musíte obrátit na Policii ČR. Informace nemáme. Skutečně se staráme o děti a jejich rodiče z toho pohledu informovanosti a zajištění toho průběhu. Je to pro mě velmi citlivé a nepříjemné. Děkuji vám," vyjádřil se k nastalé situaci Zdeněk Jedlička, ředitel Vyšší a střední policejní školy. 

"Doteď víme, že žáci této školy měli náhlé zdravotní potíže. Začali omdlévat. Stalo se to venku před budovou. Byly povolány všechny složky záchranného systému. V současné době dochází k jejich přesunu do zdravotnických zařízení," popsal velitel zásahu hasičů Josef Kulák.

Na místě byli také hasiči z chemičky. Hledala se možná příčina případné otravy například únikem plynu nebo jiné látky. 

"Jednotka stanice Chemické závody je opěrný bod na likvidaci chemických havárií. Takže hasiči jsou vybaveni technikou, která by měla odhalit možnou příčinu úniku něčeho – nějakých látek," doplnil Kulák.

Na místě byli kromě jednotek IZS také zástupci města. Ocenili včasnou a koordinovanou pomoc všech. 

"Určitě chci vyzvednout práci všech složek IZS, protože jsou zde všichni. Všechno funguje. O studenty je postaráno. Nikdo není v bezprostředním ohrožení. Takže musím říci – opravdu veliké díky všem, kteří pomáhají a pečují o studenty. Pevně věřím tomu, že všechno bude v pořádku. Jak říkám, zatím se neví, proč k této zdravotní indispozici došlo. Ale jak vidíte všichni na vlastní oči – lékaři a všichni se to snaží zjistit. Hasiči nenaměřili v budově žádné stopy po nějakém plynu - úniku," Oulehlová. 

Na místě bylo sedm sanitek a dva vozy s lékaři. Studenty zdravotníci prohlédli a všechny odvezli do nemocnic v kraji. Nikdo nakonec nebyl hospitalizován na lůžku. Příčiny kolapsu nebo otravy šetří Policie ČR. Podle sdělení tiskové mluvčí bylo měřením a důkladnou prohlídkou školy vyloučen únik plynu nebo jiné látky.

Aktualizace 28.6.2021

Až po natočení a zpracování naší reportáže vydala Policie ČR k této události níže uvedenou oficiální zprávu:

na základě výsledků dosud provedených laboratorních vyšetření krve a moči bylo vyloučeno, že by se u studentů sokolovské střední školy jednalo o intoxikaci a rovněž byla vyloučena přítomnost alkoholu či jiných návykových látek. 

Lékaři se shodli na hyperventilaci způsobenou stresem. Dle předběžného vyjádření znalce z oboru psychologie mohlo dojít následkem kolapsu jedné nebo dvou dívek ke spuštění sugestivní reakce ostatních osob a je možné, že tak byla vyvolána davová psychóza. 

Ve vzorcích odebrané vody ze strany Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje nebyla zjištěna přítomnost škodlivých látek. Rovněž byl požádán český Hydrometeorologický ústav o posouzení povětrnostních vlivů, kdy nebyla zjištěna žádná anomálie.

Zdroj: Policie ČR