Sokolov: Zájem o porodnici roste

O téměř dvě stovky se meziročně zvýšil počet narozených dětí v sokolovské porodnici. V té loni přišlo na svět 795 miminek, mezi kterými nepatrně převažovali chlapci. Zájem ze strany žen byl především o přirozený porod a individuální přístup personálu.

“Jsou to dva pozitivní signály najednou. První, že se situace pomalu vrací do normálu a druhý, že zájem o porody v Sokolově celý rok přetrvává,” říká primář sokolovské porodnice Vladimír Velický. Z celkového počtu 795 narozených pak bylo 403 chlapců a 392 dívek ze kterých drtivá většina přišla na svět přirozenou cestou.

“Pokud to zdravotní stav ženy dovoluje, vždy upřednostňujeme přirozený porod a následný bonding, který bereme jako naprostou samozřejmost,” vysvětluje primář Velický s tím, že dlouhodobě počet porodů přirozenou cestou v Sokolově výrazně překračuje 80 procent a bez takzvaného nástřihu proběhne dokonce téměř 90 procent z nich. A to i přesto, že průměrný věk rodiček v posledních letech spíše roste.

Na cestě k přirozenému porodu totiž pomáhá v Sokolově ženám jak individuální přístup sokolovských porodníků i porodních asistentek, tak pomoc v rámci krátkodobých i dlouhodobých předporodních kurzů. “Vedle toho nabízíme ženám konzultace s našimi lékaři a porodními asistentkami, aby i prvorodičky měly možnost se na vše v klidu a dostatečně připravit. Stejně tak s nimi spolupracujeme po porodu, kdy máme připravené třeba kurzy masáže kojenců, nošení dítěte v šátku, nebo cvičení po porodu,” vypočítává Velický. Velký zájem pak je ze strany maminek také o možnost půjčování různého vybavení, jako jsou novorozenecké postýlky nebo monitory dechu.

Nejvíce porodů v roce 2021 měla sokolovská porodnice hned v lednu, kdy zde přišlo na svět rovných 99 dětí. Váhově byl rozptyl mezi narozenými dětmi od 820 až po 5150 gramů. “V obou případech šlo o chlapce a shodou okolností se oba porody odehrály v květnu,” vzpomíná lékařka Barbora Müller. Dramatický byl především první z nich, kdy hoch přišel na svět už ve 27 týdnu těhotenství akutním císařským řezem. “Naštěstí všechno dobře dopadlo, chlapec byl po porodu čilý a vitální, ale z důvodu nezralosti jsme ho následně letecky přepravili do fakultní nemocnice v Plzni. A dnes je z něj zdravý a spokojený kojenec.”

Podobně složitých příběhů přitom sokolovští porodníci loni zažili řadu. Například když přijali ženu s velmi nepříznivým porodnickým nálezem. Miminko v neukončeném 20. týdnu totiž mělo odhadovanou váhu kolem pouhých 350g. “Vzhledem k extrémní nezralosti miminka jsme zavedli veškerou dostupnou terapii a udrželi ho v děloze do 23. týdne, kdy už byl možný překlad na vyšší pracoviště. Narodilo se ve 24 týdnu, dnes se má čile k světu a od maminky máme opravdu krásnou zpětnou vazbu,” popisuje doktorka Müller s tím, že v podobných případech si sokolovští porodníci velmi cení i skvělé spolupráce s perinatologickým centrem v Nemocnici Most.