Soutěž Technika má zlaté dno zná vítěze

Devatenáct týmů tvořených vždy dvěma žáky střední školy a dvěma žáky partnerské základní školy se opět sešlo v kinosále Středního odborného učiliště elektrotechnického Plzeň.

Důvodem byla soutěž Technika má zlaté dno 2019, kterou letos vyhlásil Plzeňský kraje posedmé.

Žáci také letos pracovali se stavebnicemi Merkur a Boffin. Úkolem soutěžních družstev bylo sestavení třídící linky pro ping pongové míčky na elektrický pohon s elektronickou regulací. Na toto náročné zadání měli účastníci časový limit 4 hodiny a k dispozici jim byli tři odborní poradci a osmičlenný pomocný tým složený z pedagogů a žáků SOU elektrotechnického Plzeň.

„Každoročně nám naši studenti a žáci základních škol dokazují, že s technikou umí zacházet a že se i s náročným úkolem, jaký pokaždé dostanou, dokáží poprat. Právě tady se ukazuje, že jako kraj máme talentované děti. Zdůrazňuji také to, že si velmi cením toho, že společně s pedagogy si najdou čas na to, aby se tomuto koníčku věnovali,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro oblast školství a cestovního ruchu Ivana Bartošová, která společně se zástupci krajského úřadu předávala účastníkům soutěže ceny.

kategorie Gymnázia a maturitní obory:

    1. místo VOŠ a SPŠ elektrotechnická Plzeň

    2. místo Gymnázium Plzeň, Mikulášské nám.

    3. místo Gymnázium Tachov

kategorie Střední odborná učiliště:

1. místo SPŠ dopravní Plzeň

2. místo Střední škola Rokycany, Jeřabinová

3. místo SOU elektrotechnické Plzeň

Nejvyšší počet bodů v celkovém pořadí škol a učilišť a také cenu partnera akce získala VOŠ a SPŠ elektrotechnická Plzeň.

Týmy žáků byly rozděleny do dvou kategorií, a to gymnázia a maturitní obory a zvlášť učební obory. Na soutěž dohlížela hodnotící komise složená ze zástupců Krajského úřadu Plzeňského kraje, Západočeské univerzity v Plzni a Svazu průmyslu a dopravy. Ta pak soutěžícím přidělila body podle předem stanovených kritérií. Vítězové si z rukou zástupců Plzeňského kraje jednotlivě převzali diplomy a poukázky na nákup elektroniky v hodnotě 3 000 korun (1. místo), 2 000 korun (2. místo) a 1 000 korun (3. místo) a ostatní pak dárkové tašky s upomínkovými předměty.