Specifika odhadu ceny bytu: Jak na něj, abyste prodali rychle a výhodně?

Stanovit optimální cenu nemovitosti není taková legrace, jak se na první pohled jeví. Pokud nechceme, aby se byt potácel na inzertních serverech několik dlouhých měsíců – abychom ho museli nakonec zlevnit, musíme zohlednit spoustu důležitých faktorů. Které to jsou a proč je lepší odhad přenechat na odbornících?

Začněme tím, co je při ladění prodejní ceny klíčové. Zdaleka nejdůležitějším kritériem je lokalita. Nemovitost v Horní Dolní nebude nikdy tak drahá jako její ekvivalent ve větším městě, či dokonce v metropoli. V praxi však rozhoduje atraktivita jednotlivých oblastí. Například v Praze najdeme čtvrti, kde se nemovitosti prodávají mnohem dráž než v ostatních městských částech. Důvodem může být přítomnost zastávky metra nebo tramvaje a samozřejmě i úroveň občanské vybavenosti.

Zájemce o koupi bytu by měl zajímat také územní plán. Může se na ceně podepsat pozitivně, ale také ji stáhnout dolů (např. když se v těsné blízkosti bytu bude několik let stavět).

Rozhodující je také druh vlastnictví. Družstevní byty jsou zpravidla o 10 – 20 % levnější než byty v osobním vlastnictví. A konečně i typ bytového domu. Bytové jednotky v panelácích bývají zhruba o pětinu levnější než byty v cihlových domech. Pravdou je, že se rozdíly v poslední době stírají a o panelové bydlení je větší zájem než v minulosti.

Aby toho nebylo málo, při realizaci odhadu ceny bytu je třeba pracovat i s dalšími detaily. Například s umístěním bytové jednotky – přízemní byty se do nabídky dostávají s 5-10 % nižší cenovkou oproti bytům ve vyšších patrech. Ovšem pouze v případě, že se v domě nachází výtah. U starších bytovek je nutné zohlednit i kvalitu izolace střechy. Právě ta může významně ovlivnit cenu bytů v nejvyšším patře.

A konečně sousedské vztahy. Poměry, které v domě panují, respektive přítomnost problémových nájemníků, mohou hodnotu bytu citelně snížit.

Nechte si odhad ceny bytu vypracovat zdarma

Pokud jste se právě rozhodli pro prodej bytu, v zásadě máte tři možnosti, jak si poradit s odhadem ceny. Tou první je vypracování vlastního odhadu na základě cen podobných nemovitostí na realitních serverech. Počítejte s tím, že jde o ceny nabídkové a nikoliv prodejní – ty se často výrazně liší, což vám může při prodeji způsobit nepříjemné potíže. Nadhodnocené nemovitosti jsou prakticky neprodejné a snižování ceny vám může uškodit na důvěryhodnosti.

Další možností je odhad, který pro vás vytvoří profesionál (certifikovaný odhadce). Budete mít jistotu, že svůj byt prodáváte za přijatelnou cenu a nebude na internetu viset na věky věků.

Ale jde to i jinak, zdarma. Stačí se obrátit na realitku MAXIMA, která zajišťuje odhad nemovitostí online bezplatně a nezávazně. Budete ho mít k dispozici již do druhého dne.