Špičák otevřel nejprudší sjezdovku Šance, k dispozici bude snowpark

Do čtvrtka na šumavském Špičáku připadlo 25 – 30 centimetrů přírodního sněhu, což umožnilo otevřít nebo dokončit úpravu zbylých dvou sjezdovek, které si ještě letos lyžaři nemohli vyzkoušet.

„Ve čtvrtek už se lyžuje na nejprudší české sjezdovce Šance v celé její délce. Na víkend pak už dokončíme všechny překážky a prvky ve snowparku na Lubáku, takže letos poprvé je k dispozici kompletní zimní nabídka našeho areálu,“ říká ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.

Nejprudší česká sjezdovka Šance se sklonem až 100 % (45°) je určena pro freeriderové lyžování a neupravuje se. Nezasněžuje se ani technicky a leží na ní jenom přírodní sníh, čímž má své další kouzlo. Po adrenalinovém zážitku v nejstrmější pasáži je už pak dojezd velmi příjemný po rodinné Spodní Šanci. Samozřejmě její otevření je závislé na přírodě a dostatečném množství sněhu, jinak se na ní lyžovat nedá. Pokud je sněhu dost a provoz neomezuje covid, sjíždí jí už skoro 50 let členové Horské služby potmě vždy poslední den v roce s pochodněmi v rukou.

Jinak v celém areálu stále panují výborné podmínky pro lyžování. Na sjezdovkách leží už po úpravách čerstvě napadané přírodní pokrývky do 70 cm sněhu. Šumavský Špičák neohrožoval díky jeho jinak situované poloze ani nedávný prudký vítr, kvůli němuž jiná střediska v okolí musela přerušit provoz. Navíc v týdnu se zde lyžuje naprosto bez front na lanovku či další vleky. O víkendu (prakticky ale jen v sobotu) jsou čekací doby minimální v řádu minut.

Kromě všech sjezdovek je ve Ski&Bike Špičák k dispozici u dojezdu jedničky Turistické ještě tříkilometrový okruh s běžkařskými stopami. V okolí jsou pak desítky kilometrů upravovaných turistických tras. Večerní lyžování na Spodní Šanci se koná každý pátek, sobotu a středu od 18,30 hodin. Celou oblast Železnorudska včetně Špičáku pak obsluhuje městem provozovaný skibus.