Studenti z Plzně oživili legendární Alfu Romeo

Studenti z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni oslnili v italském Janově porotu soutěže z oblasti elektromobility DTM Evoluzione.

 Redesign ikonické Alfy Romeo 155 DTM Jonáše Jagerčíka, který vznikl v ateliéru Průmyslového designu, se umístil na celkovém druhém místě. Mezi studenty se dokonce vyšplhal na první příčku. Vítězné modely budou k vidění v prostorách fakulty 11. listopadu během Dne otevřených dveří.

Alfa Romeo 155 V6 TI je jedním z nejpopulárnějších závodních vozů všech dob, v první polovině 90. let vyhrála většinu mezinárodních šampionátů. Úkolem konstruktérů, designérů, inženýrů a studentů bylo navrhnout redesign ikonické Alfy Romeo 155 DTM coby elektromobilu, který oslaví vítěznou minulost a výkony V6 TI a stane se impulsem směrem k budoucnosti.

Do mezinárodní soutěže se zapojilo na 440 účastníků, kteří přepracovali osobitý design Alfy Romeo z estetického i mechanického hlediska, počínaje nahrazením spalovacího motoru motorem elektrickým. Celkové druhé místo a první mezi studenty získala práce Jonáše Jagerčíka z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara.

„Postupovali jsme od skic. Nejdůležitější je nakreslit si a dobře stanovit proporce auta – jakmile máte funkční siluetu, můžete přidávat další zajímavé detaily. Modely vyrábíme z hlíny, ta nám umožní intuitivně vytvářet kvalitní plochy i jejich návaznosti a dbát na celkové rozvržení hmot. Následuje skenování, modelování ve 3D grafických editorech a nakonec vytvoření fotorealistických návrhů,“ vysvětluje postup práce Jan Korabečný, vedoucí ateliéru Průmyslového designu na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara.

Kromě modelu Jonáše Jagerčíka porotu zaujaly i práce dalších studentů fakulty Bao Quoc Trana a Ondřeje Adamce, které se staly součástí zářijové výstavy na zahajovacím ceremoniálu festivalu s tématem elektromobility La Panorama v italském Janově. V janovském kongresovém paláci Palazzo della Borsa Valori následně proběhl i galavečer s vyhlášením soutěže.

„Na galavečeru jsme se těšili velkému zájmu designérů i investorů a podařilo se nám tak získat několik zajímavých kontaktů. Myslím, že jsme sebe, naši práci i fakultu prezentovali v tom nejlepším světle,“ říká Jonáš Jagerčík.

Soutěž uspořádala agentura Motors Grouping, která podporuje stratupy v oblasti elektromobility. Práce Jonáše Jagerčíka, Bao Quoc Trana a Ondřeje Adamce bude možné si prohlédnout 11. listopadu na Dni otevřených dveří v prostorách Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.