Suvenýrové bankovky Pilsner Urquell oslavují 180. výročí uvaření první várky

Letošní 180. výročí uvaření první várky světoznámého ležáku Pilsner Urquell připomíná limitovaná emise Euro Souvenir bankovek s motivem Jubilejní brány – jednoho z nejznámějších symbolů plzeňského pivovaru.

Euro Souvenir bankovky jsou cenným sběratelským kouskem. Euro bankovky Pilsner Urquell se začnou prodávat ve čtvrtek 15. září od 10 hodin v Dárkové prodejně Plzeňského Prazdroje v Plzni za cenu 80 Kč. Jde o symbolické datum, protože právě 15. září se před lety začalo s výkopem základů legendárního pivovaru.

Suvenýrové bankovky Pilsner Urquell jsou vyrobeny z 100% bavlněného papíru používaného při výrobě skutečných bankovek. Obsahují také některé ochranné prvky jako pravé bankovky a zároveň jsou zajištěny proti případnému zneužití. Do prodeje jde 14 600 kusů, z nichž každý je unikát označený číslem, rokem vydání i pořadovým číslem série. Hodnota bankovky je 0 Kč. Velmi úspěšný koncept Euro Souvenir bankovek, věnovaný významným kulturním památkám, turistickým destinacím, zajímavým lokalitám či událostem, se v roce 2015 rozběhl ve Francii a postupně se rozšířil i za hranice Evropské unie. Všude vzbuzuje zájem turistů a sběratelů.

Plzeňský Prazdroj 180. výročí uvaření první várky Pilsner Urquell slaví nejen unikátními bankovkami. Kulaté jubileum připomíná také tematická výstava v Pivovarském muzeu v Plzni, speciální kolekce oblečení dostupná v Dárkové prodejně a v e-shopu. Tradicí už je oblíbený Pilsner Fest s atraktivním hudebním programem a speciálními prohlídkami pivovaru, který se koná 7. a 8. října na nádvoří pivovaru.