Světový unikát v podobě dětského poeziomatu naleznete nedaleko nového volnočasového areálu Jammertal

Další novinkou, která na návštěvníky parku Folimanka čeká, je dětský Poesiomátek.

Na rozdíl od poeziomatu na náměstí Míru nabízejícího tvorbu pro dospělé se ten v Jammertalu zaměřuje na nejmenší posluchače. Josef Lada, Jan Karafiát, Božena Němcová nebo bratři Čapkovi. To je jen základní výčet slavných českých umělců, kteří spojili svůj život s Prahou 2. Nově umělce s druhou městskou částí spojuje další pouto. Jejich pohádky nyní díky Poesiomátku promlouvají k dětem i jejich rodičům.

„Projekt poeziomatu jsme představili již před lety na náměstí Míru. Byli jsme první městskou částí v Praze. Jsem ráda, že se nám nyní podařilo na pilotní projekt navázat a přinášíme další unikát – první dětský Poeziomátek na světě“, uvádí starostka Prahy 2 Alexandra Udženija a dodává: “Folimanka je oblíbenou destinací rodin s malými dětmi. Umístit tak novou atrakci, která spojuje kulturu, zábavu a pohádky pro děti do této části parku nám přišlo jako skvělý nápad,” komentuje starostka Prahy 2 Alexandra Udženija.

Městské části Praha 2, která v dolní části parku budovala nový volnočasový areál Jammertal pro všechny generace, se nápad autora projektu Ondřeje Kobzy zalíbil natolik, že jej neváhala podpořit.

„Na projektu Poesiomátku oceňujeme i jeho propojení s Prahou 2. S naší městskou částí spojili svůj život významní umělci a umělkyně, kteří zanechali v naší historii důležitou stopu. Možná se o nich ta nejmladší generace dozví právě díky Poesiomátku. Rodiče i prarodiče dětí se pak při poslechu úryvků ze známých pohádek přenesou zpátky do dětství,“ dodává místostarosta Prahy 2 Jaroslav Šolc.
„Princip Poesiomátku je jednoduchý. Stačí zatočit klikou a stroj začne hrát. Starší Poesiomaty potřebovaly k provozu připojení k elektrické síti. U novějších stačí točit klikou,” popisuje projekt Poesiomatu a Poesiomátku jeho autor Ondřej Kobza a dodává: „Už samotné točení klikou a rozezvučení Poesiomatu je pro malé děti atrakcí. Příležitost vytvořit Poesiomátek přímo určený pro děti se tak vyloženě nabízela,” doplňuje Kobza.

Na své si přijdou i ti úplně nejmenší. Autoři mysleli také na děti, které ještě neumí číst, ale dobře poznají z obrázku domácí zvířata. Dětský poeziomat proto také štěká, mňouká či bučí, a přehrává známé písničky pánů Svěráka s Uhlířem nebo oblíbeného skladatele Petra Skoumala.