Tapír aneb Jak začínali autoři kresleného humoru - Mirek Vostrý

Každý z nás se musel naučit tomu, co dnes umí. Nejinak tomu bylo i u autorů časopisu Tapír. Ani jim nestačilo jen mít talent. Také museli cvičit, zdokonalovat se a vytrvat ve svém snažení. Je zajímavé kouknout se do minulosti, jak vypadala kresba těch, které dnes obdivujeme, co dovedou. Dalším námi představeným autorem je Mirek Vostrý.

Mirek Vostrý
Civilní povolání: Mechanik, opravář bezmotorových kolejových zařízení. Jednoduše řečeno - Zámečník
Škola: Nemám žádnou výtvarnou školu, jsem tzv. samouk
Koníček: kupodivu stále kreslení a také dobré jídlo
Neřesti: No právě to jídlo, asi jsem i trochu neurotik, i když s přibývajícím věkem se to lepší.

Praxe v kresleném humoru: 
V letech 1992 a 1993 publikoval své úplně první vtipy v regionálních novinách "Hořovické noviny" později "Podbrdské noviny." Po čase začala šéfredaktorka zasahovat do textů a to se mu nelíbilo, nepohodli se kvůli tomu, přesto ale ještě pokračoval ve spolupráci, když mu ale šéfredaktorka zasáhla do kresby, byl konec. S šéfredaktorkou se rozešel ve zlém a ukončil spolupráci. Další vtipy pak už nikde nepublikoval.

"Znova jsem začal až v roce 1998, po nátlaku mých přátel, kteří mi říkali, že marním svůj talent a že bych to měl někde zkusit nabídnout, tak jsem to v roce 1998 zkusil a ono to vyšlo. Od tohoto roku datuji svoji výtvarnou kariéru," uvádí Mirek Vostrý.

"Když na své první kresby koukám s odstupem času, tak je to až úsměvné, jak jsem neuměl kreslit a přesto jsem to tenkrát považoval za svá skvělá díla, která jsem vnucoval redakcím," s úsměvem dodává. 

Vtipný okamžik:
"Vzpomínám si na chvíli, když jsem kreslil karikatury na akci. Vždy se ptám, jak dotyčný chce nakreslit. Někdo je hasič, tak chce, abych ho nakreslil v hasičském, jiný hraje fotbal apod. Jednou si přede mě sedla paní a já se jí optal: “Jak vás mám udělat, madam?” Všichni kolem se začali smát, paní zrudla a jen já nechápal, co se děje. Pak se ke mě naklonil její manžel a povídá. “Já vám to pak prozradím," popisuje vtipný okamžik Mirek Vostrý.

Více zábavy a informací - viz zde.

Minulým představeným autorem byl Josef Prchal - viz zde.