Technické IT léto zná vítěze, vznikly reálné projekty pro Plzeň

Studenty středních a vysokých škol ocenilo město Plzeň v rámci soutěže Technické IT léto.

Účastníci měli za úkol zpracovat reálné projekty, které město a jeho organizace potřebují vyřešit. Nejúspěšnější studenti získali cennou referenci od silného partnera, jakým je západočeská metropole, zkušenost, jež se může stát impulsem pro jejich vlastní podnikání a také zajímavou finanční odměnu. Soutěžní klání je součástí uceleného konceptu na podporu technického vzdělávání, jež propojuje všechny stupně vzdělávacího systému – od mateřských škol po univerzitu.

„Považuji za velice důležité dávat příležitost mladým lidem, kteří mají chuť něco smysluplného vytvářet. Studenti mají úžasné nápady a potenciál, a proto jsme se rozhodli svěřit jim do rukou zodpovědnost a nabídnout možnost práce na reálných městských projektech. Z výsledku jejich snažení jsem nadšený, je vidět, že tento směr je správný, studenti neváhali na soutěžních projektech strávit desítky hodin ze svého volna a prázdnin, a to mluví samo za sebe. Plzeň technické vzdělávání podporuje dlouhodobě, a to skrze nejrůznější projekty, v těchto aktivitách chceme určitě pokračovat,“ řekl primátor města Plzně Martin Zrzavecký.

Studenti mohli volit z nabídky zadaných témat nebo přijít s vlastním nápadem. Na výběr byly projekty z oblasti městské hromadné dopravy, využití městské sítě internetu věcí, parkování, elektromobility, programování a další. „Studenti pracovali jako jednotlivci, nebo tým. Měli možnost odborných konzultací a mohli využít finanční příspěvek na nákup komponentů k sestavení prototypu. K finálovému zhodnocení odborné poroty se dostalo 7 projektů, nejlepší z nich byly oceněny finanční odměnou,“ řekl ředitel Správy informačních technologií města Plzně Luděk Šantora.

Porotci ohodnotili tým ve složení David Žahour a Ondřej Růžička, studenti obdrželi 5 tisíc korun za kompletní přípravu projektu čidel na měření kvality ovzduší ve městě – ta by s minimálními pořizovacími náklady mohla přinést celou řadu cenných statistických údajů. Po dokončení prototypu a jejich nasazení do provozu jim bude náležet odměna 20 tisíc korun.

Studenti Jakub Vít Štěpánek a Ota Klocperk se zabývali detailní analýzou nové aplikace Moje PMDP. Jakub získal za své snažení 10 tisíc korun, Ota 5 tisíc korun. „Spolupráce v rámci soutěže technické IT léto byla pro nás při vývoji mobilní aplikace Moje PMDP určitě přínosná. Získali jsme tak pohled na aplikaci očima mladé generace. Některé z připomínek jsme do vývoje zapracovali ihned, další náměty si necháváme pro budoucí rozvoj aplikace,“ řekl Jiří Svoboda, IT specialista PMDP.

Letos se do soutěže poprvé zapojila také společnost ze soukromého sektoru, zde zaznamenal úspěch tým ve složení David Rajchman a Jan Kučera, kteří se věnovali projektu automatické inventarizace skladových zásob pomocí dronu. Nadaní středoškoláci obdrželi částku 25 tisíc korun a od firmy, která jejich nápad využije v praxi, ještě každý 4 tisíce korun.

Podle technického náměstka primátora Pavla Šindeláře bude soutěž v budoucnu pokračovat, a to ve větším měřítku. „Rozhodli jsme se ji realizovat i mimo letní prázdniny. Ukazuje se, že studenti mají zájem, a že existuje celá řada projektů, kde mohou uplatnit svoje znalosti a posunout tak život v západočeské metropoli pozitivním směrem kupředu. Plzeň má ambici být městem inovací, vývoje a výzkumu, kromě toho má stabilní základu pro vznik start–upů, propojení se studenty je rozhodně krok správným směrem,“ řekl Pavel Šindelář.

Více informací o tomto projektu i o dalších technicky orientovaných aktivitách mohou zájemci najít na webových stránkách www.smartedu.plzen.eu.