Tepelná čerpadla – zdroj tepla budoucnosti

Tepelná čerpadla jsou dnes jediným zdrojem tepla pro domácnosti, které bude možné v Evropské unii provozovat. Zákaz v příštích letech totiž čeká na užívání kotlů na tuhá paliva i kotlů na zemní plyn.

Omezování užívání neefektivních a neekologických zdrojů tepla není žádnou novinkou stejně jako výhody tepelných čerpadel. I proto poptávka po čerpadlech v Evropě roste již od roku 2013 s tím, že v posledních letech tento růst dokonce akceleroval!

Nutno zmínit, že omezování užívání neekologických a neefektivních zdrojů tepla se netýká pouze novostaveb, ale také stávajících nemovitostí. Odklon k tepelným čerpadlům tak dříve či později s největší pravděpodobností, tj. pokud nedojde k odklonu od nastoleného trendu, čeká prakticky každou rezidenční nemovitost. S rostoucím důrazem na snižování emisí skleníkových plynů a rostoucími cenami elektrické energie lze navíc očekávat, že moderní tepelná čerpadla budou pořizovat i domácnosti, které doposud využívaly starší zařízení s nízkým topným faktorem. Ptáte se, co státy Evropy vede k de facto výhradnímu odklonu k moderním tepelným čerpadlům? Důvodů je hned několik, a to:

  • Vysoká efektivita provozu, kdy tepelná čerpadla jsou schopna vyrobit násobky objemu energie spotřebované na vstupu.
  • Přívětivost k životnímu prostředí, kdy tepelná čerpadla získávají „palivo“ k výrobě tepla či teplé vody z venkovního vzduchu, nebo geotermální energie.
  • Stabilní výkon bez ohledu na aktuální povětrnostní podmínky.
  • Možnost širokého rozšíření bez zvýšených nároků na ráz krajiny, či prostor při instalaci.
  • Očekávaná dlouhá životnost, vždyť k prvnímu masivnímu rozšíření tepelných čerpadel došlo v 80. letech minulého století a dodnes ve Skandinávii najdete v provozu zařízení instalovaná v tomto období.
  • Schopnost využívat efektivně elektrickou energii z fotovoltaických zařízení, k jejichž masovému využívání v domácnostech by mělo dojít tak, jak bude potřeba najít náhradu za stávající zdroje elektrické energie.

Samotné domácnosti pak dále také ocení stabilně nízké náklady na teplo bez výkyvů způsobených výraznými nárůsty cen uhlí či zemního plynu tak, jak jsme je zažily v rámci aktuální topné sezóny.

Budoucnost vytápění rezidenčních nemovitostí v Evropě je dána, nyní je na samotných domácnostech, aby na tyto trendy reagovaly včas a vyhnuly se tak postihům za využívání neekologických zdrojů.

Zdroj obrázku: Alexxxey / Shutterstock.com