Trojka otevřela adaptační skupinu pro děti z Ukrajiny

Plzeňský centrální obvod i nadále pokračuje v zajišťování pomoci Ukrajině a uprchlíkům z této válkou sužované země.

Kromě finanční a materiální pomoci otevřel třetí městský obvod adaptační skupinu pro děti v předškolním věku.

„Jednou z dalších klíčových záležitostí pomoci ukrajinským válečným uprchlíkům je nyní zajištění kapacit v takzvaných adaptačních skupinách pro děti z Ukrajiny. Tyto skupiny mimo jiné vznikají tak, aby nebyly vyčerpávány kapacity ve stávajících mateřských školách. Ve spolupráci se 49. MŠ v Puškinově ulici jsme urychleně zařídili uvolněné prostory v naší budově na rohu Husovy a Klatovské třídy, kde vznikla třída pro 20 dětí, kde si budou zvykat na nové prostředí,“ informuje Petr Baloun, I. místostarosta plzeňského centrálního obvodu.

Pomoc poskytly i ostatní mateřské školy v obvodu, které poskytly nezbytný nábytek do místnosti, ředitelka mateřinky v Puškinově ulici pak zajistila během krátké doby učitelku hovořící jak ukrajinsky, tak i česky, což je vzhledem k dětem a jejich rodičům prvořadé.

Městský obvod zajistil vybavení místnosti věcmi důležitými pro fungování dětí ve skupině -prostěradly, povlečením, záclonami, ručníky, hygienickými potřebami či sedacími vaky. Rodiče českých dětí věnovali hračky a různé praktické věci jako například pastelky.

Díky úsilí zaměstnanců ÚMO Plzeň 3 a 49. MŠ v Puškinově ulici se provoz adaptační skupiny už rozjíždí. Jídlo pro děti z této skupiny bude zpočátku zajištěno z již zmíněné mateřinky, později bude jídlo dováženo z 11. ZŠ v Baarově ulici.

„Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na zřízení adaptační skupiny pro děti z Ukrajiny podíleli,“ dodává David Procházka, starosta MO Plzeň 3.

Adaptační skupina bude v provozu zatím do června a v současné době probíhají jednání na úrovni Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy ČR, jak zajistit tyto skupiny a dále tak, aby byly minimalizovány dopady do kapacit běžných mateřských škol.